Akvaryumların en küçük balıklarından biri olan Neon Tetralar renkleri, güzelliği ve sakin yapıları ile en sevilen akvaryum balıkları içinde yer alır. Küçük boyutlu bir balık olduğu için her balıkla aynı akvaryumda bulunamayabilir. Neon tetra hangi balıklarla yaşar sorusunun cevabını bu yazıda bulabilirsiniz.
Anavatanı olan Brezilya’dan tüm dünyaya yayılan bir tatlı su balığı olan Neon Tetralar, üzerlerindeki parlak şeritlerle ünlenmiştir. Dinlenmeye çekildiğinde bu parlaklık azalsa da gün içinde akvaryumunuzda ışıl ışıl dolanırlar.
Bu yazımızda birçok akvaryumun vazgeçilmez balığı olan Neon Tetra balıkları hakkında bilgiler verip hangi balıklarla bir arada yaşayabileceğinden bahsedeceğiz.
Neon Tetra Hakkında Genel Bilgiler
Bilimsel Adı: Paracheirodon innesi
Sıcaklık: 20-25 derece arasındaki sularda yaşarlar.
Barışçıllık: Hem kendi türüne hem diğer türlere karşı barışçıldır.
Önerilen minimum akvaryum boyutu: 6’lı gruplar halinde bakılırlar, akvaryumunuz en az 40 litre olmalıdır.
Seviye: Başlangıç seviyesi için uygun bir balıktır.
Neon Tetra Hangi Balıklarla Uyumlu Yaşar?
Neon Tetra küçük bir balıktır ve kendi boyutundaki birçok balıkla birlikte uyum içerisinde yaşayabilir. Gelin Neon Tetralar hangi balıklarla uyumlu yaşar hep birlikte bakalım.
Lepistes Balığı
Lepistesler diğer birçok balığın aksine değişen su şartlarına karşı dayanıklıdır. Tıpkı Neon Tetralar gibi Lepistes balıkları da bitkili akvaryumları severler.
Neon Tetra hangi balıklarla yaşar sorusunun her zaman ilk akla gelen cevabı olmuştur. Birlikte yaşamalarında hiçbir sorun yoktur, barışçıl yapılarından dolayı uyum içinde yaşarlar.
Kuhli Çopra Balığı
Hem mizaç olarak hem de büyüklük olarak, Neon Tetra balığı ile uyumlu olabilecek balık türlerinin başında gelir. Çok iyi birer akvaryum arkadaşı olurlar. Bu balık geleneksel akvaryum balıklarından daha çok yılan balığına benzemektedir.
Utangaç bir balıktır ve bu yüzden de saklanabileceği yerler ile birlikte bitkili akvaryumlarda yaşamayı sever. Toplu halde yaşayan bu balık en az 3 erli gruplar halinde bakılmalıdır.
Elma Salyangozları
Tropikal bir akvaryumda iyi performans gösteren, çok yaygın ve bakımı kolay bir canlıdır. Yavaş hareket ederler bu yüzden Neon Tetralarla uyumlu olabilirler.
Elma salyangozları da tıpkı Neon Tetralar gibi suyun temizliğine karşı hassaslardır. Ve dipteki bitkilerin köklerine, ağaç kabuklarına, kayalara yapışarak dolaşırlar.
Çöpçü Balığı
Akvaryumları temizleyen balıklardan biri olarak bilinen Çöpçü Balığı, akvaryumlarda en az 5 erli gruplar halinde bakılmalıdır.
Ömürleri oldukça uzundur, dipte yaşamayı severler. Nadiren yüzeye çıkarlar bu nedenle Neon Tetralarla uyum içerisinde yaşarlar.
Cüce Vatoz
Cüce vatoz, en çok tanınan ve akvaryumlarda bakılan vatoz balıklarındandır. 40 litre ve daha büyük akvaryumlar için mükemmel bir seçimdir. Aralarından seçim yapabileceğiniz, çeşitli ilginç renklere sahiptirler ve yosun yiyicilerdir. Cüce Vatozlar, Neon Tetralarınız için çok iyi bir akvaryum arkadaşı olurlar.
Cüce vatoz güçlü bir balıktır. Genellikle yosunları yer bunun yanı sıra akvaryumdaki ölü maddeleri de yerler. Diplerde dolaşmayı sevdiklerinden Neon Tetralar ile birbirlerini rahatsız etmezler.
Plati Balığı
Akvaryumda gerekli şartlar sağlanırsa, çok çabuk üreyebilen, canlı doğuran balıklardır. Çok büyük akvaryuma ihtiyaç duymazlar ancak Neon Tetralar sürü halinde dolanmayı sevdiklerinden akvaryumunuzun büyük olmasında, en az 100 litre, fayda vardır. Plati balığını besleyecekseniz, her bir erkek plati balığı için en az 2 ila 3 dişi almalısınız.
Sivrisinek Rasbora
Barışçıl bir sürü balığıdır. Sivrisinek Rasboralar zamanlarının çoğunu yüzeye yakın yerlerde geçirirler. Bu çok küçük, ince gövdeli bir balıktır. Tıpkı bir Neon gibi gösterişli küçük bir gövdesi vardır. Tüm vücutları kırmızı ve pembe tonlarla kaplıdır. Bu türün boyu 1,5 ila 1,7 santim kadardır. Neon Tetralarla uyum içerisinde yaşayabilirler.
Kardinal Tetra
Küçük fakat sevimli bir balıktır. Tıpkı Neon tetra gibi en az 6’lı guruplar halinde yaşamalıdır. Daha az sayıda bakılırlarsa, strese girerler ve akvaryumdaki diğer balıkların kuyruklarını yemeye çalışırlar. Su koşullarına karşı hassaslardır. Aşırı kalabalık akvaryumları sevmezler. Neon tetra balığı ile de yaşamalarında bir sakınca yoktur. Uyum içerisinde yaşarlar.
Kiraz Karidesleri
En popüler evcil karideslerden biridir ve çarpıcı kırmızı rengiyle görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Son derece dayanıklı olan harika bir başlangıç canlısıdır. Birçok balık onları doğal bir besin kaynağı olarak gördüğünden, bu küçük karidesler için uygun bir akvaryum arkadaşı bulmak zor olabilir. Neon Tetralarla uyum içerisinde yaşayabilirler.
Neon Tetra Bakımı ve Üremesi Hakkında Maddeler
- Çok sosyal balıklardır, sürü halinde dolaşmayı severler. Diğer türlerle de iyi anlaşırlar.
- En fazla 4 santimetreye kadar uzayabilirler. Akvaryum ortamında genellikle 3 cm kadar olurlar.
- Suyun orta ve yüzeye yakın bölgelerinde yüzmeyi severler.
- Etçil beslenirler fakat bu konuda çok seçici değillerdir. Günde iki kez hazır kaliteli yemlerle beslenme yapabilirsiniz. Canlı yem ve haftada 1 kez sebze ağırlıklı da besleyebilirsiniz.
- İyi bakıldıkları takdirde 10 yıl kadar yaşayabilirler.
- Çok hızlı ve çok sayıda ürerler. Üreme dönemlerinde dişi ve erkek Tetrayı ayrı bir akvaryuma almanız gerekir. Dişiler bir defada 130a yakın yumurta bıkabilirler. Etçil oldukları için yumurtaları bıraktıktan sonra anne babayı tekrar diğer akvaryuma almanız gerekir aksi halde yumurtaları yerler.
- Kendine özgü bir hastalığı vardır. Bu hastalığa yakalandığında sürüden ayrılıp karantinaya alınması gerekir. Vücudunda yumrular oluşur ve rengi soluklaşır, yüzmekte zorlanır fark ettiğinizde hemen akvaryumu ayırmalısınız.
- Gold Neon Tetra, Long-Fin Neon Tetra, Siyah Neon Tetra, Green Neon Tetra, Diamond Head Neon Tetra türleri arasındadır.
Neon Tetra Akvaryumda Mutlu Olması İçin Gerekenler
Neon Tetra balıkları loş akvaryumları severler ve yaşam alanlarında bol bol bitki olmasından hoşlanırlar. Saklanma, üreme, yumurtlama için akvaryum bitkilerine ihtiyaçları vardır.
Neon Tetraların doğal yaşam alanları bol yağmur alan nehirler olduğu için su değişimini haftada bir suyun beşte biri şeklinde yapmalı ve suyu sürekli olarak temiz tutmalısınız.
Neon Tetraları akvaryuma koymadan önce akvaryumun azot dengesini kontrol altına almanız gerekir. Askı ya da sünger filtre tercih edebilirsiniz.
Özetle bu yazımızda Neon Tetra, hangi balıklarla bir arada yaşar sorusuna cevap aradık ve hem Neon Tetraları hem de birlikte yaşayabildiği balıkları tanıdık. Diğer yazılarımız için takipte olmayı unutmayın.