Melek Balığı Bakımı ve Özellikleri

Akvaryumların en zarif balıklarından olan melek balığı en çok tercih edilen akvaryum balıkları arasındadır. Çiklitgiller familyasından olan melek balığı, anavatanı Güney Amerika olan tropikal bir balıktır. Doğal ortamlarında tatlı sularda, bataklıklarda, yoğun bitkili bölgelerde yaşarlar. …

melek-baligi-bakimi

Akvaryumların en zarif balıklarından olan melek balığı en çok tercih edilen akvaryum balıkları arasındadır.

Çiklitgiller familyasından olan melek balığı, anavatanı Güney Amerika olan tropikal bir balıktır. Doğal ortamlarında tatlı sularda, bataklıklarda, yoğun bitkili bölgelerde yaşarlar.

En ilginç özellikleri eşlerini seçerek üremeleri olan melek balıkları yumurta bırakarak üreyen balıklardandır. Dış görünüşleriyle kanatlı melekleri andıran bu balıklar başlangıç seviyesindeki akvaryum severlere de sıklıkla önerilmektedir.

Durum böyle olunca melek balığı ile ilgili pek çok merak edilen soru bulunmaktadır. Bu yazımızda melek balığı bakımı ve özellikleriyle ilgili bilgilerimi paylaşacağız. Merak edilen soruların cevaplarını vereceğiz. Öncelikle Melek Balığı genel özelliklerini tablomuzdan görebilirsiniz.

İngilizce / Latince İsimAngelfish / Pterophyllum
Coğrafik BölgeGüney Amerika
Beslenme BiçimiEtçil
ÖmürOrtalama 10 yıl
Barışçıl – AgresifYarı Agresif
RenkSiyah ya da gümüş ve dikine siyah çizgili
Boyutu10 – 12 cm
ÜremeYumurtlama
Sıcaklık25 – 28 °C Derece
Akvaryum HacmiMinimum 70 Litre
pH6.8 – 7 pH

Melek Balığı için İdeal Şartlar Nedir?

Güney Amerika’nın tatlı bol bitkili sularından gelen melek balıkları için akvaryumlarda da benzer şartları oluşturmanız gerekir. Doğal ortamlarında akıntılı sularda bulunmayı severler. Melek balığı akvaryum suyunun 25-28 derece olması gerekir. Bunun için de bir ısıtıcı desteğine ihtiyacınız vardır.

Ayrıca akvaryumu direkt güneş ışığı alan bir yere koymamanız gerekir. Direkt güneş ışığı akvaryumunuzun yosunlaşmasına sebep olur. Diğer yandan suyun ısısını arttırdığı için balıkları rahatsız edebilir. Bu nedenle direkt güneş ışığı alan bir yere koymaktansa dolaylı ışık alan bir noktaya koymalısınız.

Melek balığı akvaryumlarında en önemli unsurlardan birisi de filtrelerdir. İyi bir filtreleme sisteminizin olması gerekir. Melek balığı akvaryumu için dış filtre tercih edebilirsiniz.

2,3,4 sepetli dış filtreleri tercih edebilirsiniz. Filtreler suda bir akıntı da oluşturdukları için balıkların çok daha huzurlu olmasına yardımcı olur. 

Ayrıca bu balıklar bitkili akvaryumları severler. Akvaryuma yeşil canlı bitkilerle muhteşem bir dekor yapabilirsiniz.

Melek balıkları yeşillikler arasında muhteşem görünür. Ayrıca bitkileri yemezler, onlara zarar vermezler. Amazon hançeri ve akvaryum çınarı gibi bitkileri tercih edebilirsiniz. Bitkilerin yanında dekoratif taşlar ve ağaç kütükleri de koyarak görseli tamamlayabilirsiniz.

Bunun yanında bu balıklar kamufle olmayı ve saklanmayı da severler. Saklanacakları alanlar da oluşturmanız gerekir. Bunu dekor malzemeleriyle oluşturabilirsiniz. Saklanan balıklar çok daha mutlu olacaktır.

Melek balıkları yarı agresiftir. Zaman zaman kendi türüne karşı da agresif özellikler gösterebilir. Bu nedenle ya 1 dişi 1 erkek olacak şekilde 2 ya da 3 erkek 3 dişi olacak şekilde 6 tane besleyebilirsiniz.

Melek Balığı Nasıl ve Ne Sıklıkta Beslenir?

Melek balıkları etçil balıklar arasındadır. Etçil beslenirler. Doğal ortamlarında su içerisindeki hareketli canlıları yiyerek beslenirler. Bu balıkları akvaryum ortamında aşırı beslemekten kaçınmanız gerekir. Aşırı besleme yapmanız durumunda balıklar hasta olabilir hatta ölebilirler.

Melek balıkları için özel olarak üretilen yemler bulunmaktadır. Bu yemleri tercih edebilirsiniz. Bunlar haricinde bitkisel ve hayvansal içerikleri yemleri tercih edebilirsiniz.

Tercih edeceğiniz yemlerdeki en önemli nokta kolay sindirilebilir ve yüksek besin değeri taşıması gerekir. Bu durum melek balıklarının yaşam kaliteleri açısından oldukça önemlidir.

Melek Balığı Akvaryumu için İdeal Ölçüler Nedir?

Melek balıkları küçük akvaryumlarda bakılan balıklardan değildir. Melek balığı beslemek istiyorsanız 70-80 litrelik bir akvaryumunuz olması önerilir.

Daha ideal ölçüler ise melek balığı yalnız beslenemediği için minimum 100-120 litrelik bir akvaryuma ihtiyacınız olacaktır.

Melek balıkları akvaryumda sürekli olarak yüzmeyi severler. Akvaryumun her yerinde yüzerler. Bu nedenle de büyük akvaryum kullanmanız gerekir.

Ayrıca derin akvaryumlarda çok daha mutlu olurlar. Bu nedenle yaygın olarak gördüğümüz yatay dikdörtgen akvaryumlar yerine, daha derin akvaryumları tercih edebilirsiniz.

Melek Balığı Fanusta Bakılır Mı?

Melek balığı fanus balıkları arasında değildir. Fanusta bakılmaz. Melek balıkları üreme dönemleri geldiğinde eşlerini kendileri seçmek ister. Bu nedenle akvaryumda birkaç tane birden bulundurmanız gerekir.

Üreme dönemi geldiğinde dişi balık erkekler arasından birini seçer ve onunla çiftleşir.

Ayrıca yukarıda da söylediğimiz gibi melek balıkları oldukça hareketlidir ve akvaryum içerisinde yüzmeyi severler. Fanusa konulan melek balıkları kısa süre içerisinde ölebilir.

Melek Balığı Ömrü Ne Kadar?

Melek balıkları uzun ömürlü akvaryum balıkları arasındadır. Ortalama ömürleri yaklaşık olarak 10 yıl civarındadır.

İyi bir bakımla bu süreyi uzatmanız da mümkündür. Diğer tüm akvaryum balıklarında olduğu gibi melek balıkları da ne kadar iyi bakılırsa, ne kadar mutlu olursa o kadar uzun yaşar.

Ayrıca melek balıkları ortalama 10-12 cm uzunluğundadır.

Melek Balığı Karma Akvaryumu

melek-baligi-akvaryumu

Melek balığı yarı agresif bir balık türüdür. Bu nedenle de karma akvaryumlarda bazı türlerle birlikte uyumlu yaşayabilirler. Ancak etçil beslendiklerinden dolayı küçük balıklarla bir arada bakılması önerilmez. Çünkü melek balıkları küçük balıkları yerler.

Akvaryum arkadaşlarının onları strese sokmayacak balıklar olmasına özen göstermelisiniz. Melek balığının birlikte yaşayabileceği balıklar arasında;

Kılıçkuyruk: Dayanıklı balık türleri arasında bulunan kılıçkuyruklar, melek balıkları için iyi bir akvaryum arkadaşıdır.

Canlı doğuran bir balıktır. Melek balığı akvaryumu bitkili olacağı için yavrular bitkilerin arasına saklanarak hayatta kalabilir. Ayrıca melek balıklarıyla benzer akvaryum özellikleri isterler.

Bolivian Ram: Melek balığı ile aynı coğrafyadan gelen bu balık, akvaryum şartlarına çok çabuk adapte olacaktır.

Ayrıca melek balıklarıyla birbirlerini rahatsız etmeden yüzebilirler. Oldukça uysal yapıda olan bu balıklar akvaryumun dip ve orta kısımlarında yüzmeyi severler.

Bu balıklar dışında da melek balıklarıyla uyumlu yaşayan balık türleri bulunmaktadır. Linke tıklayarak diğer balıkları da görebilirsiniz.

Melek Balığı Dişisi ve Erkeği Nasıl Ayırt Edilir?

Pek çok balık gibi melek balığı cinsiyet ayrımı da 6.aydan itibaren yapılmaktadır. Çoğu zaman görünüşlerine bakarak melek balığı cinsiyet ayrımı yapmak mümkün olsa da bazı türlerde mümkün değildir.

Melek balığı dişilerinin burun bölgeleri erkeklere göre daha havadadır. Ayrıca melek balıklarının karnında çıkıntı gibi bir tüp bulunmaktadır. Bu tüplerin sivri olması balığın erkek, kalın küt, oval formda olması ise dişi olduğu anlamına gelir.

Bunun yanında erkekler dişilere göre biraz daha iri olurlar. Aynı yaştaki balıkları karşılaştırarak hangisinin dişi hangisinin erkek olduğunu anlayabilirsiniz. 

Melek Balığı Üretimi Nasıl Yapılır?

En ilginç özellikleri tek eşli olmaları olan melek balıkları bütün ömürlerini aynı eş ile geçirebilirler. Akvaryumda eş seçimini kendileri yaparlar. Balıklar 8 aylık olduklarında üremeye başlayabilirler.

Üremeye teşvik etmek için bir şey yapmanıza gerek yoktur. Zamanı geldiğinde melek balıkları kendi kendilerine çiftleşebilirler.

Üremeye hazır olan balıklar akvaryumda geniş bir yaprağı seçerler ve üzerine yumurta bırakmak için onu temizlemeye, yumurta koymaya uygun hale getirmeye çalışırlar.

Bitki üzerindeki yosunları ve artıkları temizledikten sonra bu yaprağın üzerine yumurtalarını bırakırlar. Bu 1 hafta ile 10 gün boyunca devam edebilir.

Yumurtalar çatlayana kadar onları havalandırırlar. Bu süreçte döllenen yumurtalar sarı, döllenmeyenler beyaz görünürler.

Dişi balık döllenmeyenleri yiyebilir. Bu oldukça doğaldır. Aynı zamanda dişi balığın doğum sırasında kaybettiği enerjiyi geri alabilmesi için de önemlidir.

Yumurtaların çatlaması 15-20 gün kadar sürebilir. Bu süreçte dişi ve erkek balık birlikte nöbet tutarlar. Akvaryumda başka balıkların olmaması önemlidir. Çünkü diğer balıklar onları strese sokar ve yumurtaları yiyebilirler. Bu nedenle stresten uzak kalmaları gerekir.

Yumurtalar çatladıktan sonra ise yavrular suda yüzmeye başlarlar. Anne ve baba yavruları korumak için onların yanından ayrılmazlar. Nadir de olsa yavrularını yiyebilirler. Bu nedenle yumurtlama anından itibaren ayrı bir akvaryum kullanabilirsiniz.