Lepistes Hangi Balıklarla Yaşar?

Lepistes, kolay bakımı nedeniyle akvaryum hobisine yeni başlayan kişilerin en çok tercih ettiği balıklardan biridir. Eğer akvaryum yapmaya yeni başlayan biriyseniz lepistes balığının özelliklerini açıklayıp lepistes hangi balıklarla yaşar sorusuna da cevap arayacağız. Lepistes balığının …

lepistes-hangi-baliklarla-yasar

Lepistes, kolay bakımı nedeniyle akvaryum hobisine yeni başlayan kişilerin en çok tercih ettiği balıklardan biridir. Eğer akvaryum yapmaya yeni başlayan biriyseniz lepistes balığının özelliklerini açıklayıp lepistes hangi balıklarla yaşar sorusuna da cevap arayacağız.

Lepistes balığının üretimi kolay olduğu için klasik renklerinde bulması oldukça kolaydır. Ancak daha özel renklerde olanlarından istiyorsanız yüksek fiyatlarla karşılaşmanız da son derece olası.

Bu nedenle Lepistes, çoğu akvaryum meraklısının ilk tercihlerinden biri olur. Görünüşüyle uzun süre bakmaktan kendinizi alamayacağınız Lepistesler, sazangiller familyasından gelir ve doğal yaşam alanları Güney Amerika’dır.

Lepistes Balığı Hakkında Genel Bilgiler

Bilimsel Adı: Poecilia reticulata

Sıcaklık: Tropikal bölge canlısı olduğundan akvaryum suyu sıcaklığı 25-28 derece olmalıdır.

Ömür: Ortalama ömürleri iki yıldır.

Boy: 6 santimetreye kadar büyüyebilirler.

Barışçıllık: Barışçıl.

Zorluk seviyesi: Bakımı çok kolaydır.

İdeal akvaryum boyutu: Çok büyük akvaryumlara ihtiyaç duymaz.

Lepistesler bölgeci balıklar değildir, suyun orta ve üst kısımlarında yüzen balıklardır. Oldukça barışçıl bir balıktır ve erkekleri dişilerine göre daha renklidir.

Canlı doğururlar. Yavrularını aç kaldıklarında yediklerinden dolayı iyi beslenmesi gerekir. Yeterli beslendiğinde yavrularını yemez. Pek bilinmeyen bir bilgi vermemiz gerekirse dişiler, erkeklerin spermlerini depolayan bir mekanizmaya sahiptir. Yeniden çiftleşmeye gerek duymadan 8 aya kadar ardı ardına üreyebilirler.

Akvaryum bol bitkili ise yavruluğa gerek kalmaz, yavrular bitkilerin arasında saklanarak hayatta kalabilir. Bitki yoksa yavruluk konularak bu sorun aşılabilir. 20-40 günlük bir gebelik sonunda canlı gelişkin yavrular yumurtlar. Yumurtlamadan sonra iyi beslenmelidir. Mümkünse canlı yemler tercih edilmelidir.

Lepisteslerin akvaryumlarında gizlenebilmek için de bolca alan olmalı. Bunun için dekor eşyaları, süsler kullanılabilir. Ancak keskin köşeli malzemelerden kaçınmalısınız çünkü yüzgeçlerine zarar verebilir.

Lepistes Türleri

Lepistes balığı kolay üreyen bir balık olduğundan farklı cinsleri birbiriyle çiftleştirilmekte ve doğal olmayan lepistes türleri de ortaya çıkmaktadır.

Türler açısından akıllara ilk olarak leoparlar, mozaikler ve alman lepistesler gelir. Ancak günümüzde lepistes balığının 50’den fazla türünü saymak mümkündür. Bunlar arasından en popülerleri ise şunlardır.

  • Mozaik lepistes
  • Kobra lepistes
  • Tuksedo ( tuxedo ) lepistes
  • Albino Lepistes
  • Multi Color Guppy lepistes
  • Çim lepistes
  • Albino lepistes
  • Full red lepistes
  • Fil kulak lepistes
  • Albino full red lepistes

Lepistes Hangi Balıklarla Uyumlu Yaşar?

Lepistes ile birlikte yaşayabilecek en uygun balıklar, kendi türünden olan “canlı doğuranlardır. Gelin lepistesle birlikte uyumlu yaşayan balıklara birlikte bakalım.

Kılıç Kuyruk

Bu balık bakımı kolay, canlı doğuran, güzel renkleri olan bir balıktır. Çok sevilen ve üretimi nispeten kolay olan çok dayanıklı bir balıktır. Genelde sakin bir balıktır ve lepistesle uyum içinde yaşayabilirler.

Bakımı kolay olması sebebiyle birçok yerde lepistes hangi balıklarla yaşar sorusunun ilk cevapları arasında yer alır.

Moli Balığı

Genel olarak bakımı kolay bir balık türüdür. Akvaryum suyunun temiz olması çok önemlidir çünkü diğer birçok balığa göre daha çok beyaz benek, mantar ve diğer hastalıklara yakalanma ihtimali vardır. O da lepistes gibi hem etçil hem otçuldur.

Çöpçü Balık

Bütün tropikal akvaryumların vazgeçilmez balıklarından biridir. Çöpçü balığı bir kedi balığı türüdür. Çok aktif bir balıktır fakat buna rağmen bütün balıklar ile iyi geçinir. Akvaryumun dibinde aksesuarların ve akvaryumda görülmeyen yerlere giden yemleri yiyerek akvaryumun su dengesini korur.

Cüce Vatoz

Bu balık akvaryumları köşe bucak temizleyen balıklardandır. Kamuflaj ustası bir balıktır. Uzun süreler hiç kıpırdamadan saatlerce hareketsiz kalabilirler. Burun ve kafalarının üzerinde kalın kıl şeklindeki teller nedeniyle ilginç ve ilgi çekici görünürler. Lepisteslerle uyumlu yaşayabilirler. .

Kuhlii Loach Balığı

Doğal ortamında yavaş akan nehirlerin, yapraklarla kaplanmış, kumlu bölgelerinde yaşarlar. Yaşam alanları genelde, güneş ışınlarından korunan gölgeli yerlerdir. Akvaryumda boyları 8 ile 12 cm kadar olabilirler. Daha uzun yaşadıkları bilinse de genel olarak 10 yıl yaşayan balıklardır. Minik birer solucan gibi gözükerek lepisteslerle uyum içerisinde yaşayabilirler.

Kırmızı Kiraz Karides

Akvaryumcuların en çok sevdiği omurgasızlardan biridir. Çok güzel renginin olması ve bakımının da kolay olması sebebiyle, tercih edilir. Sadece lepisteslerle değil pek çok balıkla uyum içerisinde bulunabilirler. 20 den fazla çeşidi olan bu cüce karides, yosun yemesi ile bilinir ve son derece uysal bir canlıdır. Çok dayanıklıdır ve bitkili akvaryumları severler.

Zebra Danio Balığı

İnce uzun bir yapıya sahiptir. Dudaklarının hemen yanında ince bıyıklar bulunur. Boyları akvaryum yaşamında en fazla 7 cm kadar olur. Gene akvaryum şartlarında 3 ile 4 yıl yaşarken, iyi bir bakımla bu 5-6 yıla çıkabilir.

Lepisteslerle birlikte yaşayan balıklara örnek olarak bu balıkları sıralayabiliriz. Bu balıklardan birçoğu da tıpkı lepistes gibi canlı doğum yapar.

Lepistes Neyle Beslenir?

Hem etçil hem de otçul bir balık olduğundan çok da seçici değildir. Fakat bu onları kötü besleyeceğiniz anlamına gelmez. Beslendikleri yemlerin besin değerlerinin yüksek olması son derece önemlidir.

Özellikle canlı yemlerle, su perisi gibi, beslendiklerinde çok daha sağlıklı ve uzun ömürlü olurlar. Akvaryum hobisine yeni başlayan pek çok kişi, balıklarını kötü beslediği için az üremelerinden, hastalanmalarından, çabuk ölmelerinden şikayet ederler. Balığınıza ne kadar iyi bakarsanız o kadar sağlıklı olur ve uzun yaşar.

Bizim amacımız doğru bilgiler vererek hem balıklarınızın hem de sizin mutluluğunuzu sağlamaktır.