Akvaryum kurmak isteyen pek çok kişinin hayali, içinde bir sürü balık türünün yüzdüğü, yemyeşil karma akvaryum oluşturmaktadır. Karma akvaryum birden fazla balık türünü barındıran akvaryumlara verilen genel isimdir.
Akvaryum ortamında birbiri ile anlaşan, uyumlu yaşayan balıklar olabildiği gibi birbiriyle anlaşamayan, uyumlu olmayan balık türleri de bulunmaktadır. Bu nedenle karma bir akvaryum oluşturmak istiyorsanız hangi balıkların birbiri ile uyumlu olacağını bilmeniz gerekir. Bu bilgileri bilmediğinizde balıkların ölümüne yol açmanız söz konusu olabilir.
Bu yazımızda karma akvaryum balıkları hakkında bilgiler vereceğiz. Karma akvaryum oluştururken hangi balıkları almanız gerektiğinden bahsedeceğiz.
Karma Akvaryumda Hangi Balıklar Olmalı?
Karma akvaryum oluştururken dikkat etmeniz gereken bazı etmenler bulunur. Bunlardan birincisi su sıcaklığıdır. Benzer su sıcaklığını isteyen balıkları bir arada bulundurmalısınız. Sonrasında ise suyun pH değerlerini dikkate almalısınız. Bu değer pek çok balık için farklıdır. Ortak değerleri paylaşan balıkları seçmeniz gerekir.
Bunların dışında balıkların ne kadar barışçıl oldukları, boyutları gibi faktörler bulunmaktadır. Gelin, bu etkenler doğrultusunda karma akvaryumda bir arada yaşayabilecek balıkları birlikte inceleyelim.
Lepistes
Canlı doğuran balık türlerinden biri olan lepistesler karma akvaryumlarda en sık görülen balık türlerindendir. En ilginç özellikleri hızlı üremeleri ve güçlü yapılarıdır.
Ana vatanları Güney Amerika olan lepistesler sıcak su balıklarıdır. Akvaryum suyunun 23-27 °C aralığında olmasını isterler. Ayrıca akvaryumda iyi bir filtre sisteminin olması bu balıkların sağlıklı ve mutlu olmaları için şarttır. Ancak temiz sularda sağlıklı olabilir ve yaşamlarını sürdürebilirler.
Akvaryumda canlı bitkilerin ve büyük dekorların olmasından hoşlanırlar. Canlı doğuran türlerden oldukları için kendilerini bu bitkiler arasında güvende hissederler. Pul yemlerle beslenebilirler. Ağızları oldukça küçüktür. Bu nedenle diğer yemleri yerken zorlanabilirler.
Lepistes hangi balıklarla yaşar yazımıza da göz atabilirsiniz.
Kılıçkuyruk Balığı
Tıpkı lepistesler gibi canlı doğuran türlerden olan kılıçkuyruk balığı da karma akvaryumların vazgeçilmez balıklarındandır. Kılıç şeklindeki kuyrukları nedeniyle kılıçkuyruk ismini alan bu balıklar 20-28 °C aralığındaki sularda yaşayabilirler. En az 6’lı gruplar halinde bakılmaları önerilmektedir.
Kılıçkuyrukların en ilginç özelliklerinden birisi de zaman zaman kayaların üzerinde oluşan yosunları yemeleridir. Bu nedenle suyun temizliğine de katkı sağlamış olurlar. Ayrıca bu balıklar sudaki akıntıları severler. Bu nedenle içinde bulundukları karma akvaryumlarda da sirkülasyon filtresinin olmasını isterler.
En fazla 12 santimetreye kadar büyüyebilirler ve hepçil beslenirler. Kılıçkuyruk balıkları için önerilen karma akvaryum boyutu ise 80-100 litredir.
Kılıçkuyruk hangi balıklarla yaşar yazımızdan daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Neon Tetra
Akvaryumların en renkli balıkları arasında olan neon tetralar, karma akvaryumların renkli üyeleridir. Neredeyse bütün karma akvaryumlarda onları görmek mümkündür. 20-25 °C aralığındaki sularda yaşamayı seven neon tetralar küçük balıklardandır. En fazla 5-6 santimetreye kadar büyüyebilirler.
Sürü halinde bakılmaları gerekir. Akvaryumun bütün alanlarında gezmeyi severler, son derece sosyal balıklardandır. Onları izlemek size büyük keyif verecektir. Ayrıca iyi bakılırlarsa 10 yıl kadar yaşayabilen bu balıklar akvaryumların uzun ömürlü balıkları arasındadır.
Bu balıkları tetra türleri için özel olarak üretilen yemlerle besleyebilirsiniz. Ayrıca canlı yemler ve sebzeler bu balıklar için oldukça önemlidir. Haftada bir kez canlı yem ve sebze takviyesi yapmayı ihmal etmemeniz gerekir.
Ayrıca diğer tetra türleri de karma akvaryum balıkları arasındadır. Diğer tetra türlerinin de özellikleri neon tetralara oldukça benzemektedir. Bu nedenle gönül rahatlığı ile diğer tetra türlerini de alabilirsiniz. Neon tetra hangi balıklarla yaşar öğrenmek için yazımıza bakabilirsiniz.
Çöpçü Balığı
Neredeyse bütün akvaryum balıklarıyla uyum içerisinde yaşayan çöpçü balıkları en barışçıl akvaryum balıkları arasındadır. Bu nedenle de karma akvaryumların yıldızı konumundadır. Ayrıca akvaryum suyunun temizliğine katkı sunduğu için karma akvaryumlar için hayati öneme sahip bir balıktır.
Yalnız olmaktan hoşlanmayan çöpçü balıkları en az 6’lı gruplar halinde bakılmalıdır. Yalnız olduklarında strese girerler. Bu nedenle karma akvaryumda bile olsa kendi türüyle sosyalleşirler. 25-30 °C akvaryumlarda bakılabilen çöpçü balıkları dip yemleriyle beslenir. Bu nedenle dibe çöken yemleri vermeniz gerekir.
En uzun ömürlü akvaryum balıkları arasındadır. İyi bir bakımla 20 yıla kadar yaşayabilirler. Çoğunlukla en fazla 10 santimetreye kadar büyürler.
Cüce Vatoz
Cüce vatozlar da tıpkı çöpçü balıkları gibi hemen hemen bütün türlerle uyumlu yaşayan balıklardandır. Bu nedenle de bütün karma akvaryumların vazgeçilmez balıklarındandır. Ayrıca en kolay bulunan akvaryum balıkları arasındadır.
Cüce vatozlarla ilgili bilmeniz gereken en önemli şey oturmuş akvaryuma koymanız gerektiğidir. Bu nedenle bu balıkları akvaryum oturduktan sonraki süreçte eklemelisiniz.
Cüce vatoz balıkları akvaryum suyunun 23-25 °C aralığında olmasını isterler. Gündüzleri çoğunlukla dinlenerek geçirirler. Gece aktif olan balıklardandır. Bu nedenle karma akvaryumlarda diğer balıkları rahatsız etmezler. Bu balıklar akvaryumda kayaların, kütüklerin, bitkilerin ve saklanma alanlarının olmasını isterler.
Protein ağırlıklı yemler sindirim sistemlerini bozabilirler bu nedenle bitkisel yemlerle beslemeniz gerekir. En az 6’lı gruplar halinde bakılan cüce vatozların ortalama ömürleri 10-12 yıl civarındadır.
Bu balıkların dışında karma akvaryumda bakılmaya uygun deniz canlıları da bulunur. Salyangozlar ve karidesler karma akvaryumda bulunan deniz canlıları arasındadır. Bu canlıların en sık görülen türleri ise elma salyangozu ve kiraz karidesidir.
Bakımları görece kolay olan bu canlılar akvaryum döngüsüne katkı sağlarken hoş bir görüntü de oluştururlar. Aynı zamanda akvaryumdaki balıkları da rahatsız etmezler ve bütün balıklarla uyum içerisinde yaşayabilirler.
Karma Ciklet Akvaryumuna Uygun Balıklar
Karma akvaryum oluştururken bir balık türüne ağırlık vermeniz de mümkündür. En sık görülen karma akvaryum türlerinden birisi de ciklet akvaryumlarıdır. Kendi türüne karşı agresif olmayan, uyum içerisinde yaşayan cikletler, güzel görünümleriyle de dikkat çekerler.
Gelin, karma ciklet akvaryumuna uygun balıklar neler, birlikte inceleyelim.
Sarı Prenses Balığı
Ana vatanı Afrika olan sarı prensesler büyük akvaryum balıkları arasındadır. Boyları 15 santimetreyi bulabilir. Bu nedenle büyük balıklarla bir arada bakılmaları gerekir. Doğal yaşamlarında kayalıklarda yaşadıklarından dolayı akvaryumda da benzer koşulları talep ederler. Akvaryum suyu sıcaklığının 25-27 °C aralığında olmasını isterler.
Dayanıklı akvaryum balıkları arasında bulunurlar ancak akvaryum suyunun temiz ve berrak olmasını isterler. Ciklet türleri akvaryum suyunu diğer balıklara oranla daha fazla kirletirler. Bu nedenle su değişimlerinin aksatılmaması gerekir.
Hepçil beslenirler ve protein ağırlıklı yemleri severler. Ayrıca haftada bir kez canlı yem ve sebze takviyesi yapmanız gerekir. Sarı prensesin de olduğu karma ciklet akvaryumunun boyutu en az 150 litre olmalıdır.
Ahli Balığı
Ciklet türlerinden olan ahli balığının da anavatanı Afrika’dır. Karma ciklet akvaryumu oluşturduğunuzda alacağınız balıklardan biridir. Orta derece agresif balıklardandır. Zaman zaman akvaryum arkadaşlarını kovalayabilirler. Ancak bu kovalamacalar çoğunlukla kavgasız biter. Bu nedenle bu kovalamacaları gördüğünüzde endişelenmenize gerek yoktur.
15 santimetreye kadar uzayabilirler. Görece büyük balıklar arasında görülürler. Bu nedenle akvaryumda daha küçük canlıların bulunmaması önemlidir. Ayrıca yalnız olmaktan hoşlanmazlar. Her erkek için üç dişi bulundurmanız gerekir. Bu şekilde çıkacak olan kavgaları önlemiş olursunuz.
Etçil beslenen ahli cikletler, protein ağırlıklı etçil ciklet yemleriyle beslenebilirler. Ayrıca haftada bir kez canlı yem takviyesinde de bulunabilirsiniz.
İmparator Balığı
Ciklet familyasının en güzel balıklarından biri olan imparator balıkları da karma ciklet akvaryumu denildiğinde mutlaka bulunması gereken balıklardandır. Muhteşem renkleri ve ilginç görünümleriyle akvaryuma renk katarlar.
Akvaryumlarında saklanma alanlarının olmasını isterler. Bu oldukça önemlidir. Olası kavgalar ve kovalamacalar bu saklanma alanları sayesinde son bulurlar.
İmparator balığı akvaryum suyu sıcaklığının 24-27 °C aralığında olmasını ister. Ayrıca taban malzemesi olarak kum kullanmanız gerekir. İmparator balıkları akvaryum dibini didiklemeyi seveler. Bu nedenle onlara zarar vermeyecek yapıdaki kumları tercih etmelisiniz.
Etçil yemlerle beslenmeleri gerekir. Ayrıca canlı yem takviyeleri uygulanmalıdır. Akvaryumların büyük balıkları arasındadır. Bu nedenle de en az 300 litrelik karma akvaryum kurmanız gerekir.
Ayrıca bu balıklar dışında karma ciklet akvaryumlarında; yunus ciklet, paslı ciklet, demasoni ciklet gibi balıklar da bulunabilmektedir.
Sonuç olarak bu yazımızda karma akvaryum balıkları hakkında bilgiler verdik. Karma akvaryumlarda hangi balıklar uyumlu yaşar sorusunu cevapladık. Ayrıca karma ciklet akvaryumu oluşturmak isteyen kişilerin alması gereken balıkları açıkladık. Sizler de karma akvaryum oluşturmayı düşünüyorsanız bu balıkları düşünebilirsiniz.
Aklınıza takılan soruları bize iletebilirsiniz.