Akvaryum kurmak isteyen pek çok kişinin ilk tercihi olan Japon balıkları, bakımı kolay akvaryum balıkları arasındadır. Bu nedenle de pek çok kişi tarafından başlangıç aşamasına uygun balıklar arasında sayılırlar. Bakımı kolay olsa da üretim konusuna gelince Japon balığının çiftleşmesini sağlamak çok da kolay olmaz. Yine de bunu başarabilen ya da başarmak isteyen akvaristler için Japon balığı üremesi hakkında bu rehberi hazırladık.
Bu yazımızda Japon balığının hamile olduğu nasıl anlaşılır sorusuna yanıt vereceğiz. Ayrıca Japon balıkları kaç günde doğurur, kaç canlı doğurur gibi soruları cevaplayacağız.
Japon Balığının Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Akvaryum ortamındaki Japon balıkları yumurtayla dolduklarında normalde olduklarından daha şişman gözükebilirler. Karınları daha yuvarlak bir şekil alır. Kısaca Japon balığının hamile olduğunu bu dış görünüş değişikliği belli eder.
Üreme dönemleri geldiğinde erkek Japon balıkları dişi balıkları kovalarlar. Aralarında normalde yaşanmayan bir kovalamaca yaşanmaya başladıysa da balıklarınızın hamile olduğunu anlayabilirsiniz.
Bunun yanında Japon balıklarının çoğu yaz başında yani baharda yumurtlama yaparlar. Bu mevsim geldiğinde balıklarınızın üreme mevsiminde olduğunu hatırlayabilirsiniz. Genellikle 20 derece altında yaşayan Japon balıkları sıcaklıktaki yavaş yavaş gerçekleşen artışla üreme dönemine girdiğini sezebilir. Siz de bu ortamı akvaryumunuzda suni olarak yaratabilirsiniz.
Ancak Japon balıkları çeşitli hastalıklara yakalandıkları zaman da şişerler. Bu şişliğin kaynağını doğru tespit etmelisiniz. Eğer hastalıktan kaynaklanan bir şişkinlik söz konusuysa balığı en kısa sürede tedavi etmelisiniz. Japon balıkları hastalıkları yazımızı bu konuda inceleyebilirsiniz.
Aynı zamanda yazımızda hamile olarak bahsediyor olsak da teknik olarak Japon balıkları hamile kalmaz. Dişi Japon balıkları uygun koşullar oluştuğunda döllenmemiş yumurtalar üretir ve bu yumurtaları akvaryuma saçar. Yumurtaların balıklara dönüşebilmesi için erkek Japon balıkları tarafından döllenmesi gerekir.
Japon Balığı Kaç Günde Doğurur?
Japon balıklarıyla ilgili söylenmesi gereken ilk şey canlı doğuran türler arasında olmadıklarıdır. Japon balıkları yumurta bırakarak çoğalırlar.
Japon balıklarının yumurta bırakma işlemi genelde sabah erken vakitlerde gerçekleşir. Dişinin bıraktığı yumurtaları erkek Japon balıkları döller. Bütün bu işlemlerin bitmesi 4-5 saat sürebilir. Döllenen yumurtaların rengi değişir. Daha sarımsı bir renk alırlar. Bu süreçte eğer imkanınız olursa beyaz kalan yumurtaları ayırabilirsiniz.
Japon balığı yumurta bıraktıktan ve erkek Japon balığının yumurtaları döllemesinin üzerinden 3-5 gün geçince yavrular yumurtadan çıkmaya başlar.
Yavrular yumurtadan ilk önce kuyruklarını çıkarırlar. 1-2 gün yumurtadan ayrılmazlar. Kendi besin keseleriyle beslenirler.
Birkaç gün içerisinde yumurtadan ayrılırlar. Akvaryum içerisinde serbestçe yüzmeye başlarlar. Bu aşamadan sonra Japon balığı yavrularını yemlemeye başlayabilirsiniz. Canlı yemlerin dışında bu yavrular için özel olarak üretilen yemleri kullanmanızda herhangi bir sakınca yoktur. Gönül rahatlığı ile bu yemleri verebilirsiniz.
Japon Balığı Kaç Yavru Doğurur?
Turuncu renkleriyle hepimizi büyüleyen Japon balıkları yukarıda da söylediğimiz gibi doğurmazlar. Yumurtlarlar. Bazı akvaryum balıkları tek seferde 10-30 arasında yumurta bırakırken bazı akvaryum balıkları yüzlerce yumurta bırakabilirler. Japon balıkları da çok yumurta bırakan türlerdendir.
Japon balıkları bir yumurtlama döneminde 500-1000’e kadar yumurta bırakabilirler. Ancak bırakılan yumurtalardan hepsi yavruya dönüşmeyecektir. Maalesef Japon balıkları kendi yumurtalarını da yiyen bir balık türüdür. Yani döllenmiş yumurtalar oluştuktan sonra yumurtaları ya da yetişkin balıkları farklı bir akvaryuma alabilirsiniz.
Yeni Doğan Japon Balıkları Nasıl Beslenir?
Her yeni doğan akvaryum balığı gibi Japon balığı yavruları da özel bir bakım istemektedir. Balıkların sağlıklı bir şekilde büyüyebilmeleri için doğru beslenmeleri çok önemlidir.
Yavrular suda yüzmeye başladıktan sonra püre haline getirilmiş haşlanmış yumurta verebilirsiniz. Ancak bu su kalitesini olumsuz yönde etkileyecektir. Bu nedenle çok fazla vermemeniz gerekir. Ölçülü davranmalısınız.
Yavru balıkları ikinci haftadan sonra canlı yemlerle besleyebilirsiniz. Doğumdan sonraki 1 ay boyunca günde üç kez yemleme yapabilirsiniz. Bunda herhangi bir sakınca yoktur. Bir ayın sonunda normalde olması gerektiği gibi, iki kez yemleme yapabilirsiniz.
Japon Balığı Üretmek İçin En Uygun Koşullar Nasıl Sağlanır?
Bütün akvaryum balıklarında olduğu gibi Japon balıklarının da yaşamını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmek ve üreyebilmek için bazı ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu ihtiyaçlar arasında ilk sırada akvaryum suyu sıcaklığı gelmektedir. Yazının başında da söylediğimiz gibi Japon balıkları için ideal akvaryum sıcaklığı 15-24 derecedir. Bu sıcaklık değerleri arasındaki suları tolere edebilirler. Japon balıklarının üreme dönemlerinde suyun sıcaklığı 20 derecenin altından yavaş yavaş 20 dereceye getirerek 20 derecede sabitleyebilirsiniz.
Karnı şişen ve birbirlerini kovalayan Japon balıklarını gördüğünüzde bu balıkları ayrı bir üreme tankına alabilirsiniz. Bu tankta zemin malzemesi kullanmanıza gerek yoktur. Yumurtlama ve dölleme işlemi bittikten sonra balıklarınızı ana tanka alabilirsiniz. Aksi durumda anne ve baba balık, yumurtaları yerler.
Japon balıkları akvaryumu en çok kirleten balıklar arasındadır. Bu nedenle suyun temiz olduğundan emin olmanız gerekir. Haftada bir kez düzenli olarak su değişimi yapmanız gerekir. Hatta zaman zaman su değerlerini kontrol etmeli ve su değişimi yapmalısınız. Buna bağlı olarak Japon balığı akvaryumlarında olmazsa olmazlar filtre ve havalandırma araçlarıdır. İyi bir filtreniz varsa balıklarınız çok daha mutlu olacak, üreme dönemlerini sorunsuzca geçirecektir.
Japon balıkları genelde 30-50 litrelik akvaryumlarda bakılırlar. Bundan daha küçük akvaryumlarda mutlu olmazlar. Strese girerler ve bu durum onları ölüme kadar götürebilir. Bu nedenle balıkların sağlıklı bir ömür sürmesini, üremesini istiyorsanız en az 30-50 litrelik bir akvaryuma sahip olmanız gerekir. Üreme tankı için ise 15-20 litre yeterlidir.
Sonuç olarak bu yazımızda Japon balığının hamile olduğu nasıl anlaşılır sorusuna cevap verdik. Bunun yanında Japon balıklarının ne kadar sürede, kaç yavru verdiğinden bahsettik. Japon balığı üretmek için en uygun koşulları anlattık. Sizler de akvaryum hobisine başlamayı düşünüyorsanız Japon balıklarını tercih edebilirsiniz.