Akvaryumda balık beslemeye karar veren kişilerin en çok tercih ettiği balık Japon Balığıdır. Japon balıkları hem görünüşleri, hem de kolay bakımları nedeniyle akvaryum hobisine yeni başlayan kişiler tarafından tercih edilirler.
Japon Balıkları genellikle tek tür olarak bakıldığından karma akvaryumda beslemek isteyenler için Japon balıkları hangi balıklarla yaşar sorusuna cevap bulmak her zaman kolay olmaz.
Sazangiller familyasından gelen Japon Balıklarının birçok çeşidi soğuk suda bile yaşayabilirler. Beslendikleri akvaryumda tek cins olarak besleniyorsa ısıtıcıya gerek yoktur.
Japon balıklarının ömrü yaklaşık olarak 5 yıldır. İyi bakıldıklarında daha uzun yaşamaları da oldukça mümkündür. Bazı türleri 20 yıldan daha uzun süre yaşayabilirler.
Dünya genelinde Goldfish olarak bilinen Japon Balıklarının 1800 yıldır dünya üzerinde oldukları tahmin edilmektedir. Oldukça zeki olmaları, hafızalarının kuvvetli olmasıyla da bilinen Japon balıkları hangi balıklarla bir arada bakılabilir anlatacağız.
Japon Balığı Hakkında Genel Bilgiler
Bilimsel Adı: Carassius auratus
Sıcaklık: Vahşi türleri 4-30 derece arasında yaşayabilirken süslü türleri 18-25 derece arasında suda yaşarlar.
Barışçıllık: Çok barışçıl bir balıktır. Akvaryumların en barışçıl balıklarından biri Japon Balığıdır.
Önerilen minimum akvaryum boyutu: 20 litre suya ihtiyaçları vardır.
Seviye: Başlangıç seviyesi için uygun bir balıktır.
Japon balıkları dünyanın her yerinde Çinli Altın Balık olarak bilinirler.
- Isı değişimlerinden kolay kolay etkilenmedikleri için herkesin beslemesine uygundur.
- Saldırgan bir yapıya sahip değillerdir.
- Kendilerinden daha küçük balıkları yiyebilirler.
- Bütün yüzeyi pullarla kaplıdır, parlak bir balıktır.
- Hem etçil hem de otçul beslenirler.
Bulundukları akvaryumlarda tek cins olarak besleniyorlarsa ısıtıcıya ihtiyaç yoktur. Ama süslü japon balıkları için (oranda, ranchu, rykuin gibi) ısıtıcıya ihtiyaç vardır, ısıtıcı sadece suyu ısıtmak için değil ısının sabit kalması için de önemli bir ekipmandır.
Japon Balığı Hangi Balıklarla Uyumlu Yaşar?
Bazı Japon balıkları kendi türleriyle anlaşabildikleri için bu tür Japon balıklarını diğer türlerle bir arada tutmamak gerekir. Küçük balıklarla geçinemez, saldırarak öldürür ve yiyebilirler. Japon balıklarıyla hangi balıklar uyumlu yaşar şimdi gelin ona bakalım.
Japon Balığının yanına koyacağınız balıkları seçerken öncelikle akvaryum suyunun kaç derece olacağına karar vermelisiniz ve ona göre balıklarınızı seçmelisiniz. Seçtiğiniz balıkların boyutlarının Japon balıkları kadar olmasına özen göstermelisiniz.
Hızlı hareket eden balıkları seçmelisiniz. Japon balığının ağzı büyüktür ve ağzına sığacak ve yakalayacağı her balığı yiyebilir.
Japon balıkları ile en uyumlu yaşayabilecek balıklar yine japon balıklarıdır. Öncelikle kendi türü ile beslemenizi tavsiye ediyoruz.
Japon Balıkları ile Uyumlu 5 Tür
Japon balıkları ile uyumlu olacak 5 farklı balık türünü listeleyelim:
- Plati
- Cüce Vatoz
- Beyaz Bulut Dağı Balığı
- Zebra
- Çöpçü
Plati: Platiler de Japon balıkları gibi soğuk suyu severler, fazla büyümezler ve hızları Japon balıkları ile aynıdır. Binlerce farklı desende ve renkte olabilirler. Japon balığı gibi hem etçil, hem otçuldur, ayrıca Japon balığını rahatsız etmezler.
Cüce Vatoz: Japon Balığı ile uyum içinde yaşayacak balıklardan biridir. Her zaman Japon balıklarıyla anlaşabilirler. Ayrıca akvaryumunuzda oluşabilecek olan yosunlaşmayı da önleyeceğinden, akvaryumunuza katkı da sağlayacaktır.
Vatoz türleri iki taraf da birbirine zarar vermeye meyilli olmayacağı için Japon Balığı hangi balıklarla yaşar sorusunun en ideal cevaplarından biridir.
Bayaz Bulut Dağı Balığı: Bu balıklarda Japon balıkları ile yaşayabilecek balıklardır. Çok küçük oldukları için Japon Balıkları tarafından yenebilir ancak çok hızlı olduklarından yakalanmaları çok zordur. Yine de akvaryum boyutunuz ideal değilse tercih etmeniz tehlikeli olabilir.
Zebra Balığı: Bu balıklarda soğuk su balıklarıdır ve hızlıdır. Japon balığı ile iyi geçinirler ama beyaz bulut balığı gibi boyutu Japon balığına göre küçük kalabilir. Küçük boyutlu akvaryumlardan ziyade büyük boyutlu akvaryumlarda bir arada bulundurmanızı tavsiye ederiz.
Zebra Balığı hangi balıklarla yaşar yazımızda Zebra Balığı ile uyumlu yaşayan diğer balıklara değinmiştik.
Çöpçü Balığı: Dayanıklı olmasıyla bilinen Çöpçü Balığı, hemen hemen her su şartında ve sıcaklığında yaşarlar. Çok küçük olmamak şartıyla, Japon balıkları ile de yaşayabilecek balıklardır.
Saydığımız balıklar Japon balıkları ile uyum içerisinde yaşayabilirler.
Önemli: Japon balığı genellikle bu saydığımız türlerle uyumlu gözükse de her balık akvaryumuna eklenen balıklara farklı reaksiyonlar verebilir. Özellikle akvaryuma yeni balıklar eklediğiniz ilk günlerde balıklarınızı yakından izlemenizi öneririz.
Japon Balıkları Fanusta Yaşar mı?
Japon balıkları fanusta yaşatılmamalıdır.Fanus içinde yaşaması beklenen Japon balıkları normalden çok daha kısa sürede ölmektedir. Su çabuk kirlendiğinden kirli su Japon balıklarını kör edebilmektedir. Japon Balığı hareketi için yeterli alanı fanusta bulamaz.
Eğer Japon balığını yukarıda saydığımız farklı tür balıklarla bir arada beslemek istemiyorsanız yine de yeterli boyutlarda bir akvaryum tercih etmenizi öneririz. Fanus balığın sağlığı ve mutluluğu için yeterli değildir.
Japon Balığı Neyle Beslenir?
Japon balıklarının hem etçil hem de otçul olduğunu söylemiştik. Bu nedenle seçeceğiniz yemler bu doğrultuda çeşitli olmalıdır. Japon balıklarına özel hazırlanmış yemler de bulmanız mümkündür.
Planlı bir beslenme düzeni belirleyerek sorunu çözebilirsiniz. Toz mamalar uygun değildir. Kuru yemler tercih etmelisiniz. Haftada bir canlı yem takviyesi yapabilirsiniz. Zaman zaman temizlenmeleri için ıspanak, brokoli, bezelye gibi sebzeleri de yedirebilirsiniz. Haşlanan sebzeleri yem boyutunda küçülterek vermelisiniz.
Japon Balığının Akvaryumda Mutlu Olması İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Japon balıkları için hazırlanacak olan akvaryumda her Japon balığı başına 10 litre su olmalıdır. Bu hacmin altında da yaşayabilirler fakat rahat, mutlu ve uzun ömürlü olmaları için gereken asgari hacim budur.
Japon balıklarının sayısı arttıkça sudaki oksijen miktarı azalır, bu da balıkların hasta olmalarına ve erken ölümlerine sebep olur. Hava motoru desteği ile bu sorunun üstesinden gelmeniz mümkün.
İnce yapıda kumlar tercih etmelisiniz. Dibe çöken yemlerle beraber kumları da ağızlarına alırlar. Akvaryum kumu alırken ince yapılı, yumuşak, yuvarlak özelliklere sahip olmasına dikkat etmelisiniz.
Bitki sevmezler çünkü kumlarla ilgilenmeyi severler. Akvaryumda filtre kullanarak havayı ve bulanıklığı çözebilirsiniz.
Özetle Japon balığına bakmak da sanıldığı kadar kolay değil. Uzun ömürlü olmalarını sağlamak elinizde. Japon balıklarınızı karma akvaryumlarda beslemek isteyenler için de yazımızda japon balığı hangi balıklarla yaşar sorusuna cevap vermeye çalıştık.