Japon Balığı Çeşitleri: Yaygın ve Özgün Türler

Bütün akvaryumların vazgeçilmez balıkları arasında bulunan Japon balıkları, onlarca türü bulunan bir akvaryum balığıdır. Sazangiller familyasından olan Japon balıklarının bazı türleri çok iyi bilinirken bazıları da az bilinmektedir. İnsanlığın 1000 yıldan uzun süredir beslediği Japon …

japon balığı çeşitleri

Bütün akvaryumların vazgeçilmez balıkları arasında bulunan Japon balıkları, onlarca türü bulunan bir akvaryum balığıdır.

Sazangiller familyasından olan Japon balıklarının bazı türleri çok iyi bilinirken bazıları da az bilinmektedir. İnsanlığın 1000 yıldan uzun süredir beslediği Japon balıklarının ortalama ömürleri 13-15 yıl arasında değişirken bakım koşullarına göre bazı türlerin 20 yıl bile yaşaması mümkündür.

Bizler bu yazımızda Japon balığı çeşitleri hakkında detaylı bilgiler verip en sık görülen türlerin özelliklerini açıklayacağız.

Yaygın Japon Balığı

Japon balığının en çok görülen türüdür. Akvaryum hobisine yeni başlayan kişilerin de en çok tercih ettiği balıklardan biridir. Uzun gövdeli, parlak renkli, sarı-turuncu renklerindedir. Boyları 30 santimetreye kadar uzayabilir. Bu nedenle genel kanının aksine fanusta bakılması tavsiye edilmemektedir. Fanusta doğal büyüklüklerine ulaşmaları mümkün değildir. Fanus balıkları yazımızda da bu konuyu açıklamıştık. İyi bakıldığında ortalama ömürleri olan 10-15 yıl boyunca yaşayabilirler.

Çok iyi bakıldığında ise 20 yıldan uzun süre hayatta kalabilir.

Oranda Japon Balığı

En popüler balıklardan biridir. Japon balığı çeşitleri arasında da oldukça dikkat çekicidir. 2-3 yaşına ulaştıklarında tam formlarına kavuşurlar. Akvaryum ortamında 17 santimetreye kadar büyüyebilir 10-15 yıl yaşayabilirler. 18-22 derece arasındaki akvaryum suyunu seven bu balıklar agresif olmayan balıklarla birlikte beslenebilir. Oranda Japon balıklarının da dahil olduğu karma bir akvaryum oluşturmak istiyorsanız Japon balıği hangi balıklarla yaşar yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kelebek Kuyruk Japon Balığı

Bir çeşit teleskop olan kelebek kuyruk, yaklaşık 40 yıl önce üretilmiştir. Balığa tepeden baktığınızda çift kuyruklu yüzgecinin bir kelebeğin kanatlarını andırdığını görebilirsiniz. İsmini de bu nedenle almıştır. Her görenin çok beğendiği bir balıktır. Çok büyük bir balık değildir. Boyu en fazla 10-12 santimetre olmaktadır. Ortalama ömrü ise en 10-15 yıl arasındadır.

Birden fazla rengi vardır. Standart Japon balığı gibi turuncu değildir. Siyah-beyaz ya da kırmızı-siyah benekli gibi farklı renklerde olabilirler. Eğer kelebek kuyruk Japon balığı almayı düşünüyorsanız akvaryum dekorlarını gözden geçirmeniz gerekebilir. Muhteşem kuyruğunun zarar görmemesi için keskin köşeli dekorlar tercih etmemelisiniz.

Torba Gözlü Japon Balığı

Japon balığı türleri arasındaki değişik türlerden biridir. Oval gövdesi bir yumurtayı andırmaktadır. Gözlerinin yanında ise içi sıvı dolu olan iki adet şişkinlik bulunmaktadır. Bu şişkinlikler göz altı torbası gibi görünmektedir. İsmini de bu görüntüsünden dolayı almıştır. Çizgi film karakterini andıran bu torba gözlü Japon balığı çeşitli renklerde olabilir. Kırmızı, alacalı, pembe, siyah gibi renkleri olsa da en çok yaygın Japon balığı gibi turuncu olmaktadır. Boyları en fazla 13 santimetreye kadar uzayabilir. Ortalama ömürleri ise yaklaşık 15 yıldır.

Torba gözlü Japon balıklarının torbaları doğar doğmaz oluşmaz. Bir yaşından sonra oluşmaya ve büyümeye başlar. Bu balığı aldığınızda da akvaryum dekorundan sivri keskin nesneleri kaldırmanız gerekir. Yanaklarındaki balonların patlama ihtimali bulunur. Bu da balığınızın hastalanmasına sebep olabilir. Torba gözlü Japon balığı bakımı daha hassas akvaryum balıkları arasındadır.

Shubunkin

Nadir bulunan Japon balığı türleri arasındadır. Uzun yüzgeçleri, kuyrukları ve benekli gövdeleriyle muhteşem görünen bu balıklar dayanıklı Japon balığı türleri arasındadır. Mavi, kırmızı, beyaz, siyah gibi farklı renklerde olabilirler. Uzun kış koşullarına bile dayanabilirler. Gövdeleri yaygın Japon balığına göre biraz daha uzun ince yapıdadır. Bu nedenle de mesane problemi yaşamazlar.

Büyük balıklar arasındadır. 30-35 santimetreye kadar uzayabilirler. Ortalama ömürleri ise 10-15 yıldır. Uyumlu olduğu balıklar arasında comat ve yaygın Japon balığı bulunmaktadır. Beslenme konusunda ise oldukça seçici bir türdür. Omega içerikli yemlerle beslenmelidir.

Wakin Japon Balığı

Çin kökenli bir tür olduğu için Asya bölgesinde yaygın olarak görülmektedir. Süslü akvaryum balıklarının öncülerinden olduğu düşünülmektedir. Oldukça güzel görünümlü olan wakin Japon balığı, uzmanlar tarafından ortak tip akvaryum balığı olarak nitelendirilmiştir.  Genellikle büyük akvaryum ya da gölet gibi büyük alanlar için tercih edilirler. Boyları 20 santimetreye kadar uzayabilir. Ortalama ömürleri ise 20 yıla kadar uzayabilir. Bakım koşullarına göre daha uzun olması da mümkündür. 

Bıyıkları yoktur. Torpido şeklindeki gövdesi ve muhteşem gözüken bir kuyruk yapısı vardır. Bunların yanında rengi de oldukça farklıdır. Beyaz üzerine büyük sarı benekler ya da kırmızı-turuncu benekler ile kendisini belli eder.

Teleskop Japon Balığı

Japon balığı çeşitleri arasında bulunan bir diğer tür teleskop Japon balığıdır. En değişik Japon balığı türlerinden biridir. İlk olarak Çin’de üretilse de sonrasında Japonya bu üretimi sürdürmüştür. Asya ülkelerinde çoğunlukla ejderha balığı gibi isimlerle anılmaktadır. Teleskop balığı ismini almasının sebepleri teleskopu andıran kocaman gözlerinin olmasıdır. Bu göz çukurları ve gözler doğumdan 6 ay sonra oluşmaya başlar. 1 yaşından sonra yetişkinlik görünümüne kavuşur.

Çoğu zaman en fazla 13 santimetreye kadar uzayabilirler. Ortalama ömürleri ise iyi bakıldıkları koşulda 10-15 yıl kadardır. Kendi içinde de çok sayıda türe ayrılır ancak en çok üç çeşidini görürüz. Dome Eyes, Flat Eyes, Globe Eyes gibi türleri oldukça yaygındır. Çok sayıda renkte olabilmektedir.  En değerli çeşidi tamamen siyah olan çeşididir.

Gökyüzü Japon Balığı (Celestial Eye Goldfish)

Diğer bir ismiyle de Göksel Göz Japon Balığı olarak bilinen Gökyüzü Japon balığı en sevilen Japon balığı çeşitleri arasındadır. Türün ayırıcı olan özelliği balığın sırt yüzgecinin olmayışıdır. Ayrıca gözleri de yukarı doğru yönelmiştir. Tıpkı teleskop Japon balığı gibi çıkıntılı gözleri vardır. Gövdelerinin şekli yukarıdan bakıldığında yumurtayı andırır.

Boyları en fazla 13 santimetre olabilir. Birkaç farklı renkte olurlar. En yaygın renkleri kırmızı, turuncu, gridir. Göz yapıları beslenme konusunda sorunlar yaşamalarına neden olmaktadır. Bu balığı akvaryuma koyduğunuzda dekorasyonu gözden geçirmeniz gerekir. Gözlerine zarar verecek keskin dekorları kaldırmalısınız.

Ranchu Japon Balığı

Sadece Japon balıkları çeşitleri içinde değil genel olarak en enteresan görünüşe sahip olan balıklardan biridir. Geniş sırtlı, küçük kuyruklu bir türdür. Çok ilginç bir kafa yapıları vardır.  En çok görülen renkleri, turuncu-beyaz, kırmızı-beyaz kombinasyonlarıdır. Laboratuvar ortamında üretilmiştir. İlk üretildiklerinde kafa yapıları şu an göründüğü gibi değil düz yapıdadır ancak zaman içinde yapılan değişikliklerle bugünkü formuna gelmiştir. Ortalama ömürleri 10-15 yıl arasındadır. Boyları ise en fazla 13 santimetre olmaktadır.

Laboratuvar ortamında oluşturulan bir tür olduğu için hastalık kapma olasılıkları diğer Japon balığı çeşitlerinden daha fazladır. Sağlıklı yaşamalarını istiyorsanız çok iyi bakmanız gerekir. Bakımı dikkat gerektirmektedir. Su sıcaklığının düşmesinden hoşlanmazlar bu nedenle su sıcaklığını sabit tutmanız önemlidir. Hem görüşü hem de hareketleri diğer balıklara göre sorunludur. Beslenmekte sorun yaşarlar bu nedenle çok hareket eden balıklarla bir arada bulunmamalıdır.

Aslan Başı (Aslan Kafa) Japon Balığı

Kısa ve yuvarlak gövdesiyle dikkat çeken bu tür de tıpkı Ranchu gibi enteresan kafa şekliyle oldukça talep görmektedir.  Balığın bütün kafa kısmını kaplayan büyük küçük çıkıntılar bulunmaktadır. Aslan başına benzediği için bu ismi almıştır. Kafatasındaki şişkinlikler karşıdan bakıldığında aslan yelesini andırmaktadır. Kırmızı, siyah, beyaz, mavi gibi pek çok renkte olabilmektedir.

Sağlıklı büyümesi için dikkatlice bakılması gerekir. Hassas Japon balığı çeşitleri arasındadır. En fazla 13 santimetreye kadar uzasa da büyük akvaryumları sever. Yavaş hareket ettiği için köşeli cisimleri akvaryumdan kaldırmanız gerekir. Aslan başı Japon balığı da tıpkı Ranchu gibi hızlı hareket eden balıklarla bir arada yaşayamaz.

Peçeli Kuyruk Japon Balığı

En güzel görünen akvaryum balıkları arasındadır. Ayrıca Japon balığı çeşitleri arasında da sıklıkla tercih edilmektedir.  Vücutları çoğu zaman iki farklı şekilde olur. Bazıları yuvarlak bazıları ise yumurta şeklindedir. En ayırt edici özelliği ile büyük, uzun, ince gösterişli yüzgeçleridir. Beyaz, alacalı, kırmızı, turuncu gibi pek çok rengi bulunur.

Küçük akvaryum balıkları arasındadır. En fazla 6-7 santimetreye kadar büyüyebilmektedir. Oldukça hassas olan bu balıkların bakımları zordur. Hastalıklara karşı ekstra duyarlıdır. Yüzgeç kesesi sık sık problem çıkarır. Evrimsel süreçte tüm iç organları değişmiş ve sıkışmıştır. Bu durumda da küçülen yüzgeç kesesi bazen çalışmaz durumda olabilir. Güzel görünen kuyrukları da zaman zaman yaralanıp enfeksiyon kapmasına ya da bakteri barındırmasına yol açabilir.

Bu saydıklarımız dışında da Japon balığı çeşitleri bulunmaktadır.

İnci Japon Balığı

Küre şeklindeki gövdesi, küçük ve dar başıyla dikkat çekmektedir. Laboratuar ortamında yeni sayılabilecek bir tarihte üretilmiştir. Ana rengi kırmızı turuncu olsa da pek çok farklı rengi de mevcuttur. Boyu en fazla 10 santimetre olabilen bu balık dayanıklı türlerdendir. Ancak oldukça yavaş ve beceriksiz bir balıktır. Bu nedenle yem yediğinden emin olun.

Kuyruklu Yıldız Japon Balığı

Torpidoya benzeyen gövdesi, uzun yüzgeçleri ve uzun kuyruğu vardır. Bildiğimiz yaygın Japon balığının gelişmiş hali gibidir. Yüzmeyi çok sever, hareketlidir. Sıçramayı da sevdiği için akvaryumun üstünün kapalı olması gerekir. Boyları en fazla 10 santimetre olabilir. Ortalama ömürleri ise 14-15 yıldır.

Bu türlerin dışında Pompon Japon Balığı (Gyroshima), Jikin Japon Balığı, Kırmızı Başlıklı Oranda Japon Balığı, Nanjing gibi türleri de bulunur.

Bu yazımızda Japon balığı çeşitleri neler sorusuna cevap verdik. Sizler için en çok bilinen ve herkesin sevdiği Japon balığı çeşitlerini anlattık. Sizin de eklemek istediğiniz türler varsa yorum olarak ekleyebilirsiniz.