Iceman – Aysmen – Pseudotropheus Acei

Iceman – Aysmen – Pseudotropheus Acei Genel Bilgiler: Latince adı Pseudotropheus Acei olan sarı kuyrukta denilen orta derecede agresif özelliklere sahip olan bu otçul balıklar Malavi Gölü’nün kumluk bölgelerini kendilerine yaşam alanı olarak seçmişlerdir. Doğal ortamı …

Iceman - Aysmen - Pseudotropheus Acei (2)

Iceman – Aysmen – Pseudotropheus Acei Genel Bilgiler:

Latince adı Pseudotropheus Acei olan sarı kuyrukta denilen orta derecede agresif özelliklere sahip olan bu otçul balıklar Malavi Gölü’nün kumluk bölgelerini kendilerine yaşam alanı olarak seçmişlerdir. Doğal ortamı olan Malawi gölündeki kayalarda bulunan gevşek yosunlar ile beslenen bir türdür.

Otçul olduklarından protein içeren yemle beslendiğinde balıkların renginin donuklaştığı görülür. En çok 13-15 cm. civarına kadar büyüyebilen bu balıklarda diğer mbuna türlerine bakıldığı zaman görülen dikine çizgilere sahip değildirler. Dişileri de erkekleri de aynı renge sahiptirler lakin erkekler dişilerden daha canlı renklere sahiptir.  Bir akvaryumda karma olarak diğer akvaryum balıkları türlerinden yani kendi ailesindeki cichlid türleri ile bir arada bakılmaması tavsiye edilir. Diğer cichlid balıklarına göre daha sakin bir yapıda olduğundan karma tanklarda sorun yaşanabilir. Bu türde görülen ve klasik olan yumurtaları ağızda kuluçka yapma ile ortalama yumurtlama süresi 20 gündür. Yavrular balıkların ağzından kusturma yöntemiyle alınabilir. Bu sırada sarı kuyrukların ağız yapılarının dar olması sebebiyle bazı yavru balıkların iskelet yapılarında bozukluk görülebileceği için dikkatlice kusturma yapmak gerekir.

Yüzgeç renkleri genelde mavi üzerine sarı renktedir. Acei ’ler bulundukları ortama alıştıktan sonra her 1 ayda bir yavru vermektedirler. Yeni başlayanlar için oldukça uygun bir seçimdir, utangaç ve ürkek bir yapısı yoktur sakin balıklardır. Erkek dişi oranına dikkat etmek gereki 1 erkeğe 4 dişi olarak ayarlanmalıdır. Dişiler yaklaşık 8cm ve erkekler ise 9cm civarına geldiklerinde cinsel olgunluğa kavuşmuş olurlar. Besleneceği akvaryum ortamında kayalıklara yer vermek gerekir ve tabanda kumluk olmalıdır.

Latincedeki İsmi Pseudotropheus Acei
Coğrafik Kökeni Malavi Gölünün kayalık ve kumluk bölgelerinde yaşarlar
Beslenme Biçimi Otçuldur – Yosun tabletleri ve yosun ağırlıklı yemler
Davranış Biçimi Orta derece agresif
Kendi Türlerine Davranışı Orta derece agresif
Yüzme Seviyesi Akvaryumun üst seviyeleri.
Cinsiyet Ayrımı Erkeklerin renkleri daha canlı ve koyudur. Erkekler dişilere göre daha iri yapıdadır. Dişilerde anal yüzgeçteki sarı yumurta noktaları birkaç tane iken erkeklerde bu sayı 3 veya daha fazla olmaktadır.
Üreme Dişiler 20 gün civarı boyunca yumurtaları ağızlarında tutarak kuluçka yaparlar. Bir seferde 20-80 yavru arası doğurabilirler.
Sıcaklık 25 – 28 °C
En Fazla Büyüdüğü Boy Ortalama 12 – 15 cm civarına kadar büyürler
En Az Akvaryum Hacmi 120 – 130 litre
Su Sertliği Sert
Ph 7,8 – 8,6

 

Iceman – Aysmen – Pseudotropheus Acei Hakkında Resimler: