Hava Motorsuz Yaşayabilen Akvaryum Balıkları

Balık beslemek isteyen pek çok kişi akvaryum hobisine fanuslarla başlamak ister. Tam teşekküllü bir akvaryum kurmak hem maliyetli hem de zaman ve özen isteyen bir süreçtir. Fanusların ise bakımları çok daha kolaydır. Ayrıca maliyetleri de …

hava-motorsuz-akvaryum-baliklari

Balık beslemek isteyen pek çok kişi akvaryum hobisine fanuslarla başlamak ister. Tam teşekküllü bir akvaryum kurmak hem maliyetli hem de zaman ve özen isteyen bir süreçtir. Fanusların ise bakımları çok daha kolaydır. Ayrıca maliyetleri de bir akvaryuma göre çok daha uygundur. Fanus balıkları yazımızda da bu konuya değinmiştik.

Bunun yanında fanuslar küçük olduklarından dolayı hava motoru, ısıtıcı gibi yardımcı ekipmanları koyacak alan da bulundurmazlar. Bu nedenle de bu tarz akvaryumlar her balık türüne uygun değildir. Bu gibi küçük akvaryumlarda hava motorsuz yaşayabilen akvaryum balıkları tercih edilmelidir.

Bu yazımızda hava motorsuz yaşayabilen akvaryum balıkları hakkında bilgiler vereceğiz. Bu balıkları tek tek inceleyeceğiz. Ayrıca hava motorsuz bir akvaryumun nasıl olması gerektiğini açıklayacağız.

Hava Motorsuz Akvaryum Özellikleri

Eğer akvaryum hobisine yeni başladıysanız ve hava motoru kullanmayı akvaryum boyutu ya da maddi sebeplerle almak istemiyorsanız akvaryum kurulumunda dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunur. İlk olarak dikkat etmeniz gereken şey bakmayı düşündüğünüz balık sayısıdır. Bir akvaryumdaki balık sayısı arttıkça suyun kirlenme hızı da artacaktır. Bu nedenle hava motoru kullanmayacaksanız 1 ya da 2 balık, en fazla 3 balık beslemeniz gerekir.

Bunun yanında boyutu küçük olan balıkları tercih etmeniz gerekir. Hava motorsuz akvaryumların boyutu en fazla 5-20 litre olacağından rahat hareket edebilmeleri için küçük balıkları tercih etmelisiniz.

Ayrıca hava motorsuz akvaryumlarda oksijen miktarını arttırmak için su bitkileri kullanabilirsiniz. Bitkilerin sağlıklı ve gür olmaları sudaki oksijen miktarını da arttırır. Böylece beslediğiniz balıklar ihtiyaçları olan oksijeni alırlar. Bitkilerin yanında hava taşı da kullanabilirsiniz.

Hava motorsuz akvaryumlarda su çok çabuk kirlenir. Bu nedenle haftada 2 defa suyun %30 luk kısmını değiştirmeniz önerilir. Değiştireceğiniz suyun birkaç gün dinlenmiş olması gerekir.

Hava Motorsuz Yaşayabilen Akvaryum Balıkları

Bu tarz akvaryumlarda bakılacak balıklara geçmeden önce söylemek gerekir ki hava motorsuz akvaryumlar uzman akvaryum severler ve veterinerler tarafından tavsiye edilmemektedir. 

Balıkların sağlıklı bir şekilde büyüyebilmeleri ve mutlu olmaları için filtreleme sistemi gereklidir. Ancak yine de hava motorsuz akvaryumda bakılacak balıklar bulunur. Gelin bu balıklara yakından bakalım.

Beta Balığı

Labirent adı verilen organa sahip olan beta balıkları hava motorsuz akvaryuma en uygun balıklardan biridir. Labirent organı sayesinde akvaryum suyundaki oksijen azaldığında suyun yüzeyine çıkarak oksijen alır. Bu sayede sudaki değişimlerden de kolay kolay etkilenmez. Ancak balığınız bunu çok sık yapmaya başlarsa akvaryum suyunu değiştirmelisiniz.

Ayrıca kendi türüne karşı oldukça agresif olan beta balığını tek başına besleyebilirsiniz. Bu da suyun daha yavaş kirlenmesini sağlayacaktır. Soğuk su akvaryumlarında da bakılabilen betaların ortalama ömürleri 6 yıldır.

Yem olarak protein ağırlıklı yemleri kullanabileceğiniz betalar, akvaryumdan sıçrama eğilimi gösterebilir. Bu nedenle üzeri kapalı olan akvaryumları tercih etmelisiniz.

Lepistes

lepistes
Lepistes, Guppy – Poecilia Reticulata

Yeni başlayan akvaryum severlere en çok önerilen balıklardan biri olan lepistesler farklı çeşitleri ve renkleriyle görenleri kendine hayran bırakan balıklar arasındadır. Tropikal bir tür olduklarından dolayı akvaryum sıcaklığı 21-22 derecenin altına düşmemelidir. Bu konuda hassas olan balıklardandır. Ayrıca hızlı yüzen ve yüzmeyi seven balıklardan oldukları için akvaryumda yüzebilecekleri alanların olmasını isterler.

Yalnız olmaktan hoşlanmazlar ve tek başlarına strese girebilirler. Bu nedenle bir erkek bir dişi alabilirsiniz. İdeal oran ise 1 erkek lepistese 2 ya da 3 dişinin akvaryumda olmasıdır. Biraz daha geniş bir akvaryumunuz varsa lepistes ile yaşayan balıklar yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Lepistesler pul yemlerle beslenirler. Ağız yapılarına en uygun olan yem türü pul yemlerdir. Bunun yanında canlı yem ve sebze yemeyi de severler.

Küçük balıklar arasında bulunan lepisteslerin ortalama ömürleri 2 yıldır. Erkek ve dişilerin ayrımı dış görünüşüne bakılarak yapılır. Erkekler dişilere göre çok daha parlak renkli olurlar ve gövdelerinin renkleri koyu tonlardadır.

Rasbora

Akvaryumların en küçük balıklarından olan rasboralar da hava motorsuz yaşayabilen akvaryum balıkları arasındadır. Ayrıca bol bitkili akvaryumları severler. Bu nedenle hava motorsuz akvaryumlarda bol bitkili şekilde bakılabilirler. Akvaryumda saklanma ve oyun alanlarının olmasını isterler. Rasboralar için küçük mağaralar oluşturabilirsiniz.

Hepçil olan rasboralar pul yemlerle beslemeye uygun balıklardandır. Pul yemlerin yanında haftada bir kez canlı yem verebilirsiniz. Tek başlarına olmaktan hoşlanmazlar. Bu nedenle iki üç tane alabilirsiniz. Grup halinde olmayı sevdiklerinden ideal şartlarda en az 6-8 rasborayı bir arada bulundurmanızı tavsiye ederiz.

Rasboraların ortalama ömürleri 7 yıldır. Hava motorsuz akvaryum koşullarında bu süre daha az olabilir.

Çöpçü balığı

Akvaryumu temizleyen balık olarak bilinen çöpçü balıklarıyla ilgili ilk bilinmesi gereken şey aslında akvaryumu temizlemedikleridir. Bu balıklar dibe çöken yemleri yemeleriyle meşhurdur. Bu sayede dolaylı olarak akvaryum suyunun temizliğine katkı sağlarlar. Bu faydasından dolayı da yeni başlayanlara sıklıkla tavsiye edilirler.

En az 22-23 derecelik akvaryumlarda bakılması önerilen çöpçü balıkları bitkili akvaryumları severler. Ayrıca zaman zaman su yüzeyine çıkıp hava alabilirler. Bu durum sizi şaşırtmasın.

Bunun yanında bıyıklarına zarar vermeyecek dekorlar kullanmalısınız. Bu balıklar için bıyıkları oldukça hassastır. Gözleri diğer balıklar kadar iyi görmez. Her şeyi bıyıklarıyla yaparlar. Bu nedenle onların zarar görmesinden kaçınmanız gerekir.

Bu balıklar için dibe çöken yemleri tercih etmeniz gerekir. Ayrıca haftada bir kez sebze ve canlı ya da kurutulmuş yemlerle de besleyebilirsiniz. Bu yemlerin dibe çökmesi gerektiğini de unutmayın.

Zebra Balığı

Dayanıklı akvaryum balıkları arasında bulunan zebra balıkları hava motorsuz akvaryumlar için ideal balıklar arasında bulunur. Küçük bir balıktır ancak hareketli bir balıktır. Bu nedenle fanus yerine küçük bir akvaryumda bakılması önerilmektedir. 

Bitkili akvaryumları severler ancak hareketlerini kısıtlayacak bitkilerden kaçınmanız önerilir. Hareket edemediklerinde strese girerler ve hasta olurlar. Bu nedenle hareket edebilecek alanları olmasına özen göstermelisiniz.

Ortalama yaşam süreleri 3 yıl olan zebra balıkları en fazla 6 santimetreye kadar büyüyebilirler. Akvaryumda tek olmaktan hoşlanmadıkları için 2-3 tane birden almanız gerekir. Doğası gereği kirli sularda yaşaması çok zordur. Bu nedenle birkaç günde bir su değişimi yapmanız gerekir. Su değişimini ihmal ettiğinizde balıklar olumsuz etkilenebilir.

Zebra balıklarını pul yemlerle beslemeniz gerekir. Ağızları küçük olduğu için daha büyük yemleri yerken zorlanabilirler. Pul yemlerin yanında haftada bir kez sebze ve canlı yem de verebilirsiniz.

Sonuç olarak bu yazımızda hava motorsuz yaşayabilen akvaryum balıkları hakkında bilgiler verdik. Hava motorsuz akvaryum nasıl olmalı sorusunu yanıtladık. Uzmanların hava motorsuz akvaryumları önermediğini, filtreleme sisteminin balıkların sağlığı ve uzun ömürlü olmaları için gerekli olduğunu hatırlatmamız gerekir.