Akvaryumların vazgeçilmez canlıları arasında bulunan elma salyangozları, çoğu zaman İngilizce isimleriyle de anılırlar. İngilizce ismi apple snail olan elma salyangozları akvaryumlarda en çok tercih edilen su salyangozu türüdür. Hemen hemen bütün renklerde görebileceğiniz bu salyangozlar akvaryumdaki yosunları yemesiyle meşhurdur.
Karma akvaryumların vazgeçilmez canlılarından olan elma salyangozları, bir takım değişikliklere karşı hassas olsa da genel olarak dayanıklı akvaryum canlıları arasındadır. Bu nedenle de yeni başlayanlar için de uygundur.
Bu yazıda elma salyangozları hakkında genel bilgiler vereceğiz. Elma salyangozları hangi balıklarla uyumlu yaşar sorusunu cevaplayacağız. Ayrıca elma salyangozlarının akvaryumda mutlu olması için gerekenlerden bahsedeceğiz.
Elma Salyangozu Hakkında Genel Bilgiler
Bilimsel Adı: Pomacea canaliculata
Sıcaklık: 18-30 derece sularda yaşayabilirler.
Barışçıllık: Barışçıl bir canlıdır.
Önerilen minimum akvaryum boyutu: 20 litre olmalıdır.
Seviye: Başlangıç seviyesi için uygun bir canlıdır.
Elma salyangozları isimlerini elmaya benzeyen vücudu nedeniyle almıştır. Akvaryumun en çalışkan canlılarından biridir. Sürekli olarak onu çalışırken görebilirsiniz. Balıkların yemediği yemleri, çürüyen bitkileri, oluşmaya başlayan yosunları yerler. Akvaryum suyunun temiz kalmasına yardımcı olurlar.
Doğal yaşam alanları Paraguay, Bolivya, Brezilya olan elma salyangozları zaman içerisinde bütün dünyaya yayılmıştır. Ayrıca doğada bitki artıkları, ölü canlılar ve alg tabakalarıyla beslenirler.
Ayrıca bu canlılar yeni kurulan akvaryumlarda biyolojik döngünün sağlanmasında önemli rol oynarlar.
Akvaryum suyunun kalitesi düştüğünde, amonyak ve nitrat değerleri arttığında kabuklarına çekilirler. Bunu gördüğünüzde akvaryum suyunun değişmesi gerektiğini anlayabilirsiniz. Bir nevi elma salyangozları kabuklarına çekilerek suyu değiştirmeniz gerektiğini haber verirler.
Doğal ortamlarında yaşamları ortalama olarak 1 yıldır. Ancak akvaryum ortamında iyi bakıldıklarında 2-3 yıl yaşamaları mümkündür.
Küçük canlılardır. Boyları en fazla 7 santimetreye kadar büyüyebilirler.
Hem etçil hem otçul canlılar arasında olsalar da besin konusunda ilk tercihleri her zaman bitkiler olur. Akvaryum dekorlarında oluşmaya başlayan alg tabakalarına bayılırlar.
Cinsiyet ayrımı yapılırken dış görünüşlerine bakılabilir. Erkeklerin kabukları üzerindeki kıvrım noktasında renk koyulaşır. Dişilerde ise koyulaşma görülmez, kabukları neredeyse tek renk gibidir.
Yumurtlayarak çoğalırlar. Çiftleştirmek için herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur. Kendi kendilerine yapabilirler. Çok fazla sayıda yumurtlayabilirler. Döllenen yumurtalardaki yavrular 20 gün içerisinde yumurtadan çıkarlar.
Elma Salyangozları Hangi Balıklarla Uyumlu Yaşar?
Karma akvaryumların birçoğunda gördüğümüz elma salyangozları kendi boyutunda ya da kendinden küçük balıklarla bir arada uyum içerisinde yaşayabilir. Ancak elma salyangozlarını büyük balıklarla bir araya koymamaya özen göstermeniz gerekir. Büyük balıklar elma salyangozlarını yiyebilirler. Elma salyongazları kabukları sayesinde korunabilse bile sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdüremez.
Gelin elma salyangozları hangi balıklarla uyumlu yaşar, birlikte inceleyelim.
Çöpçü Balığı
En sakin balıklardan biri olan çöpçü balıkları, elma salyangozları ile en uyumlu yaşayacak balıktır. Çoğunlukla akvaryum suyunun alt kısımlarında dolaşan bu balıklar su dengesini korumaya destek de olurlar.
Akvaryum içerisinde akıntıdan hoşlanmazlar. Bu nedenle akıntı oluşturmayan filtreleri tercih etmeniz gerekir. Ayrıca elma salyangozları ile benzer akvaryum koşullarında mutlu olabilirler.
En az 6’lı gruplar halinde bakılması önerilen çöpçüleri gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz. Elma salyangozları ile uyum içerisinde yaşayacaklardır.
Neon Tetra
Tropikal akvaryum denildiğinde akla ilk gelen balıklardan biri olan Neon tetralar, oldukça barışçıl olan akvaryum balıklarındandır. Sıcak suları severler.
En fazla 4-5 santimetreye kadar büyürler. Bu nedenle de elma salyangozlarını rahatsız etmezler. İyi bakıldıklarında uzun ömürlü de olabilen neon tetralar da elma salyangozları gibi bitkili ve dekorlu akvaryumları severler. Bu gibi nedenlerle elma salyangozları, neon tetralarla uyum içerisinde yaşayabilir.
Birçok balıkla uyumlu yaşayabilmesiyle de bilinen neon tetralar karma akvaryumlar için çok uygundur. Bu konuda neon tetra ile uyumlu balıklar yazımızı inceleyebilirsiniz.
Cüce Vatoz Balığı
En fazla 7 santimetreye kadar büyüyebilen cüce vatozlar akvaryum ortamında kendi halinde yaşamayı seven balıklar arasındadır. Oldukça barışçıldır.
En fazla 7-8 santimetreye ulaşırlar ancak elma salyangozlarını rahatsız etmezler. Akvaryumun geniş tabanlı olmasını isterler. Tıpkı elma salyangozları gibi sık bitkili, dekorlu akvaryumları severler. Uzun ömürlü balıklar arasında bulunurlar. Pek çok açıdan elma salyangozları ile çok uyumlu bir şekilde yaşayabilirler.
Lepistes
Akvaryumların küçük balıklarından olan lepistesler de elma salyangozları ile iyi anlaşırlar. Pek çok açıdan elma salyangozları ile benzer akvaryum koşullarını talep ederler.
Hareketli balıklardır ancak suyun orta ve üst kesimlerinde dolaşmayı sevdiklerinden dolayı elma salyangozlarını çok rahatsız etmezler.
En az 6’lı gruplar halinde bakılması önerilen lepistesler, oldukça hareketli olduklarından büyük akvaryumları severler.
Elma salyangozlarının yanına lepistes koyacaksanız en az 50-60 litrelik bir akvaryuma ihtiyacınız olacaktır. Bu boyutlardaki bir akvaryumda elma salyangozu ve lepistes uyum içerisinde yaşayabilir. Lepistesin uyumlu yaşadığı balıklar için yazımızı inceleyebilirsiniz.
Cüce Gurami
En fazla 8-10 santimetreye kadar büyüyebilen cüce guramiler, elma salyangozları için iyi bir akvaryum arkadaşı olabilirler.
22-28 derece aralığındaki suları seven guramiler, oldukça barışçıl akvaryum balıkları arasındadır. Elma salyangozları ile aynı akvaryum koşullarını isterler. Guramiler çevrelerine karşı oldukça duyarlı balıklardır. Akvaryumu evin sakin bir köşesine koyarsanız çok daha mutlu olacaklardır.
Elma Salyangozunun Akvaryumda Mutlu Olması İçin Gerekenler
Elma salyangozlarının mutlu ve sağlıklı bir ömür sürebilmeleri için yukarıda da söylediğimiz gibi en az 20 litrelik bir akvaryuma ihtiyacınız vardır.
Akvaryumun bitkili olmasını isterler. Kaya, kütük gibi tutunabilecekleri, üzerine yapışacakları dekoratif malzemelere de ihtiyaç duyarlar.
18-30 derece arasındaki suları tolere edebilseler de sudaki sıcaklık değişimlerinden çok hoşlanmazlar. Su değişimi yaptığınızda su sıcaklığı ile çok fazla oynamamaya dikkat etmelisiniz.
Elma salyangozlarının akvaryum suyunun pH değeri, 6.5-8.5 arasında olabilmektedir. Ph değerinin değiştirilmesi çok fazla tavsiye edilmemektedir. Bu konuda dikkatli olmanız gerekebilir.
Ayrıca elma salyangozları akvaryumlarının üstünün kapalı olması gerekmektedir. Bu canlılar hem yüzmeyi sevdiklerinden hem de üreme dönemlerinde suyun üzerine çıkmaya, akvaryum dışına atlamaya oldukça meyillidir. Bu nedenle akvaryum üzerine bir kapak koymanızda fayda vardır.
Sonuç olarak bu yazımızda elma salyangozları hakkında bilgiler verdik. Elma salyangozları hangi balıklarla uyumlu yaşar sorusunu cevapladık. Sizler de akvaryumunuza elma salyangozu alarak renkli bir ortam yaratabilir, akvaryum suyu temizliğine katkı sağlayabilirsiniz. Aklınıza takılan ya da eklemek istediğiniz bir konu olursa yorum kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.