Akvaryumların en gösterişli ve ihtişamlı balıklarından olan Discuslar, evcilleşebilme özellikleriyle diğer balıklardan fake Unveiling the Replica RM47 ayrılmaktadırlar. Sahiplerini tanıma özellikleri bulunan bu balıklarla ciddi bir şekilde bağ kurabilmeniz mümkündür.
Doğal yaşam alanı Amazon havzası olan Discuslar, akvaryum kralı olarak da adlandırılmaktadırlar.
Bu yazımızda Discus balığı hakkında bilgiler verip, Discus hangi balıklarla yaşar sorusunu yanıtlayacağız. Gelin hep birlikte Discusları yakından tanıyalım.
Discus Balığı Hakkında Genel Bilgiler
Bilimsel Adı: Symphysodon
Sıcaklık: 24-25 derece sıcaklık idealdir.
Barışçıllık: Barışçıldır. Aşırı sakin balıklardır.
Önerilen minimum akvaryum boyutu: 1 balık için 50 litrelik bir akvaryum gerekmektedir.
Seviye: Orta ve ileri seviye için uygun bir balıktır.
Discus balıkları ilk kez 1840 yılında Amazon Havzasında Dr. Heckel tarafından bulunmuştur. Doğal yaşam alanları Amazon Havzası, Venezuela ve Peru’nun sakin uzanan kollarıdır.
Önden bakıldığında ince yapıda oldukları görülmektedir. Yandan bakıldığında ise yuvarlak görünür. Diske benzediği için Discus ismini almıştır. 15-20 santimetreye kadar büyüyebilirler.
Discus balıklarının ömrü ortalama olarak 10-12 yıl arasında değişmektedir. Nasıl bakıldığına bağlı olarak bu süre uzayabilmektedir.
Yalnız olmayı sevmezler. Yalnız kaldıklarında stres hissedip depresyona girebilirler. Bu nedenle gruplar halinde bakılmaları tavsiye edilir.
Hastalıklara karşı çok hassastırlar. Çok iyi bakılmaları gerekir. Isı değişimi, yem değişimi, streslenme gibi durumlara özen göstermeniz gerekir. En küçük değişiklik bile onları etkiler.
Discus Balığı Hangi Balıklarla Uyumlu Yaşar?
Discuslar oldukça sakin balıklardır. Onların yanına koyacağınız diğer balıklar da sakin olmalıdır. Çok hareketli balıklarla anlaşamazlar.
Aynı zamanda Discus’un genellikle çekingen tavrı akvaryumunuza alacağınız küçük ve birlikte yüzen balıklarla azalabilir. Discus kendisinden daha küçük balıkların güvenle dolaştığı ortamda güvende olduğunu hissedecektir.
Gelin Discus balıklarının uyumlu yaşayabileceği balıklara birlikte bakalım.
Kardinal Tetra
Discus balıklarının en uyumlu oldukları balıklar Tetra türleridir. Tetra türleri de genel olarak Discuslarla aynı akvaryum özelliklerini severler. Ayrıca Kardinal Tetra balıkları da en az 6’lı gruplar halinde bakılmalıdır. Oldukça barışçıldır. Discus ve kardinal tetralar birbirlerini rahatsız etmeden uyum içerisinde yaşayabilirler.
Alman Ramirezi
Anavatanları Discus balıklarıyla aynıdır. Akvaryumun tamamında dolaşmayı sevseler de Discus balıklarını rahatsız etmezler.
Tıpkı Discuslar gibi akvaryum değişimlerine karşı aşırı hassas olurlar. Bitkili ve büyük dekorlu akvaryumları severler. Muhteşem görünümleri nedeniyle sıklıkla tercih edilen balık türlerinden biri olarak Discuslarla uyum içerisinde yaşayabilirler.
Kırmızı Burun Tetra
Yine sürü halinde bakılması gereken balıklardan olan Kırmızı Burun Tetralar, ilginç renkleriyle popüler olmuş balıklardandır. Anavatanları tıpkı Discuslar gibi Amazon Havzasıdır. Bu nedenle de aynı suları sevmektedirler.
Kırmızı Burun Tetralar da akvaryumda canlı bitkilerin olmasını isterler. Bunları saklanma alanı olarak kullanırlar. Hepçil beslenirler ve 8 yıla kadar yaşayabilirler. Bu balıklar Discus balıklarıyla uyum içerisinde yaşabilen balıklardan biridir.
Cüce Vatoz
Discus akvaryumunda olabilecek balıklardan bir diğeri de Cüce Vatoz balıklarıdır. Akvaryumun temiz görünmesine büyük katkı sağlarlar. Genellikle suyun alt kısımlarında olmayı severler. Barışçıl özellikleriyle tanınırlar ve neredeyse bütün karma akvaryumlarda bulunurlar.
Discus balıkları canlı bitkileri sevdiğinden akvaryumda yosunlaşma görülebilir. Cüce Vatozlar tam da bu noktada devreye girerek bu yosunlaşmayı önleyebilirler..
Çöpçü Balığı
Akvaryumları temizlemesiyle ünlü olan bir başka balık da Çöpçü balığıdır. Çöpçü balıkları değişen akvaryum koşullarına da uyum sağlayabildiği için Discusların akvaryum şartlarına uyum sağlarlar.
Aynı zamanda sakince diplerde takıldıkları için Discusları rahatsız etmezler. Birlikte uyum içerisinde yaşayabilirler.
Rasbora
Karma akvaryumlarda karşımıza çıkan balık türlerinden biridir. Anavatanı Güneydoğu Asya’dır. Onlar da 6’lı sürüler halinde bakılması gereken balıklardandır.
Sazangiller familyasından geldiği için sakin bir balıktır. Diğer balıklarınızı rahatsız etmezler. Hepçil beslenirler ve bitkili akvaryumları severler. Discuslarınızla bir araya getirebileceğiniz en uyumlu balıklardan biridir. Rasbora ile uyumlu balıklar yazımızdan Rasbora ile yaşayabilecek diğer balıkları öğrenebilirsiniz.
Genel olarak bu balıklarla uyumlu yaşayabilirler. Discus balıkları büyük boyutları sebebiyle büyük akvaryuma ihtiyaç duyar. Bu sebeple ekstra balıklar ekleyerek akvaryumu kalabalıklaştırmamayı da tercih edebilirsiniz.
Discus Balığının Akvaryumda Mutlu Olması İçin Gerekenler
Discus balıklarına bakmak istiyorsanız büyük bir akvaryuma ihtiyaç duyarsınız. Suyun yüksek asitli olmasını sevmezler. Yüksek asitli sular bu balıkları öldürmez ancak çoğalmalarına da engel olur. Sudaki bütün değerlerin dengede olduğundan emin olmalısınız.
Akvaryumunuzun güçlü bir filtre sistemi, iyi bir havalandırması olmalıdır.
Akvaryumda canlı bitkilerin bulunmasını severler. Ayrıca canlı bitkiler akvaryumdaki su dengesinin korunmasını da sağladığı için tercih edilmelidir. Bunun yanında dekor olarak ağaç köklerini, kuru yaprakları da tercih edebilirsiniz.
Su değişiminin haftalık olarak ve en fazla %25-30 olarak yapılması tavsiye edilir. Değişim sırasında eklenecek suyun dinlenmiş olmasına özen göstermeniz gerekir.
Yüksek sesten ve aşırı yüksek ışıktan hoşlanmazlar. Discus balıklarının akvaryumları sakin odalara koymanız gerekmektedir.
Bu yazımızda Discus hangi balıklarla yaşar sorusuna cevap vermeye çalıştık. Siz de Discus akvaryumu kurmak istiyorsanız bu yazıda bahsettiğimiz 6 balık arasından seçim yaparak Discus akvaryumunuza ekleyebilirsiniz.