Beta Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Akvaryumların şüphesiz en güzel ve en ihtişamlı balıklarından birisi Beta’dır. Beta zaman zaman kavgacı siyam balığı(betta splendens) olarak da adlandırılmaktadır. İki erkek beta balığı aynı akvaryuma konulduğunda ölümüne kavga ederler. Bu yüzden de kavgacı beta …

beta-hangi-baliklarla-yasar

Akvaryumların şüphesiz en güzel ve en ihtişamlı balıklarından birisi Beta’dır. Beta zaman zaman kavgacı siyam balığı(betta splendens) olarak da adlandırılmaktadır. İki erkek beta balığı aynı akvaryuma konulduğunda ölümüne kavga ederler. Bu yüzden de kavgacı beta balığı ismini almıştır. Halk arasında kısaca beta balığı olarak bilinir.

Anayurdu Güney Asya olan Beta balığı, en eski akvaryum balıklarından da biridir. İlk olarak 1840 yılında ortaya çıktıkları düşünülmektedir. 

Bu yazımızda Beta balıkları hakkında bilgiler verdikten sonra beta balığı hangi balıklarla yaşar sorusuna cevap vereceğiz. Gelin önce Beta balığını yakından tanıyalım.

Beta Balığı Hakkında Genel Bilgiler

  • Bilimsel Adı: Betta splendens, Betta İmbelis
  • Sıcaklık: 25-27 derece idealdir. 22 derecenin altına düşmediği sürece sorun çıkarmazlar.
  • Barışçıllık: Yarı agresif, kendi türüne karşı çok agresif
  • Önerilen minimum akvaryum boyutu: 10-15 litre
  • Seviye: Başlangıç seviyesi için uygun bir balıktır.

Ömürleri yaklaşık olarak 6 yıldır. Boyutları ortalama 5 santimetre civarındadır. 6-8 santimetreye kadar uzayabilir. Beta balıkları çok yükseğe sıçrayabilirler, bu yüzden akvaryum suyunu tamamen doldurmamanız önerilir. Tamamen doldurursanız akvaryum dışına atlayabilirler.

Çok meraklı balıklardır, akvaryuma yaklaştığınızda hemen yanınıza gelip sizi incelemeye başlarlar. Renkleri ışık altında farklı görünebilir, pullu yapısından dolayı çok parlak görünürler.

Dayanıklı balık türlerinden biridir, hasta olsalar da diğer balık türlerinden daha çabuk atlatabilirler. En asgari koşullarda bile hayatta kalabilirler. Herhangi bir filtre sistemine, ısıtıcıya, suya verilen oksijene ihtiyaç duymazlar.

Beta balıkları etçil balıklardır. Doğal ortamlarında sulardaki sinek larvalarını ve solucanları yiyerek beslenirler. Akvaryumda beslenmesi de son derece kolaydır. Az yem vererek beslemeniz önerilir. Granül şeklindeki yüksek proteinli yemleri verebilirsiniz. Standart bir paket balık yemini 6 ay gibi bir sürede tüketirler. Hastalanmaması için arada bitkisel yemlerde vermeniz gerektiğini unutmayın.

İyi beslenen Beta balıkları, yaklaşık 4 ayın sonunda yetişkin görünüme kavuşurlar ve  6-8 ayda üreme olgunluğuna erişirler. Betaların en ilginç özelliklerinden biri, havadaki serbest oksijeni kullanabilme yetisidir. Derisi kurumadığı sürece yaşamaya devam edebilir. Bunu, labirent adı verilen özel bir organ sayesinde başarır.

Kısa kuyruk, tek kuyruk, yarım ay, delta kuyruk, gül kuyruk gibi türleri vardır.

Beta Balığı Hangi Balıklarla Uyumlu Yaşar?

Beta balığı kendi türüne karşı agresif yapıda olsa da diğer balıklarla uyumlu bir yaşam sürebilirler. 7 balık türünü Beta ile uyumlu yaşayabilecek balıklar olarak önerdik.

Neon Tetra

Bu balık çok küçük bir tetra türüdür. Yaklaşık 5 santimetre uzunluğa ulaşabilir. Vahşi doğada, Neon Tetra balığının ömrü sadece 1 yıl sürerken, akvaryumda yaklaşık 2 ila 5 yıllık bir ömür sürebilirler. Renklerinin ve üzerindeki şekillerin güzelliği nedeniyle pek çok akvaryumda yer alırlar.

Neden Beta ile Yaşayabilir: Neon Tetra birçok Tetra türlerinden daha dayanıklıdır. Bu nedenle Beta balığı ile uyumlu balıklar arasındadır.

Çöpçü Balığı

Çöpçü balıkları neredeyse bütün tropikal akvaryumların vazgeçilmez balığıdır. Bu balık ile ilgili yanlış bir bilgi herkes tarafından doğru kabul edilmiştir ancak düzeltmemiz gerekirse; akvaryumun temiz görünmesine katkı sağlar ancak akvaryumu temizlemezler.

Neden Beta ile Yaşayabilir: Çok hareketli bir balık olmasına rağmen bütün balıklar ile iyi geçinir ve akvaryumun dip bölgesinde yaşadığı için Beta ile çok karşı karşıya gelmez.

Harlequin Rasbora

Siyah üçgen yamalı, parlak turuncu gövdesi ile akvaryumların vazgeçilmezlerinden biridir. Genel olarak bütün Tetra balıklarında olduğu gibi, en az altı balıktan oluşan bir sürüyle yaşamalıdır. 

Neden Beta ile Yaşayabilir: Huzurlu doğaları sayesinde, beta balığınız ile iyi geçineceklerdir. Zaman zaman Beta balığı tarafından kovalanabilirler ama bu durum sorun yaratmaz.

Plati

Renkli görünümleri ve kolay bakımı nedeniyle akvaryum oluşturmaya yeni başlayanlar tarafından sıkça tercih edilirler. Platiler de canlı doğuran ve çok çabuk üreyebilen balıklardır. Eğer küçük akvaryumunuz varsa, bu durum için önlem almanız gerekebilir.

Neden Beta ile Yaşayabilir: Platiler, dayanıklı akvaryum balıklarındandır ve oldukça barışçıllardır. Çok çeşitli ortamlarda yaşayabilirler, uyumlu yapıları nedeniyle Beta balıkları için mükemmel akvaryum arkadaşı olurlar.

Zebra Danio

7 santimetreye kadar uzayabilen Zebra Daniolar ince ve uzun yapıda olurlar ve karma bir akvaryuma mükemmel uyum sağlarlar. Hepçil beslenirler ve çoğunlukla vahşi doğada çeşitli solucanlar, küçük kabuklular ve böcek larvaları yerler. Yemlerinin su üzerinde yüzmesini tercih ederler. Beta balıkları ile kavga etmeden, huzur içinde yaşayabilirler.

Neden Beta ile Yaşayabilir: Beta balıkları gibi su durumu değişikliklerini çok fazla sorun etmezler ve hemen uyum sağlarlar, oda sıcaklığında ısıtıcı olmadan bile yaşayabilirler. Beslenme türü açısından da Beta balıklarına benzerler.

Kuhli Loach Balığı

Güneydoğu Asya’ya özgü bir balık olan Kuhli Loach balığı, doğal ortamında yavaş akan nehirlerin, yapraklı, kumlu bölgelerinde yaşarlar. Akvaryumda boyları 8 ile 12 santimetreye kadar uzayabilir. Ortalama ömürleri ise 10 yıl civarındadır.

Neden Beta ile Yaşayabilir: Doğal yaşamlarında da Beta balığı ile birlikte yaşayabildikleri için akvaryumda da uyumlu olurlar.

Cüce Vatoz

Bu balık akvaryumları temizleyen balıklardandır. Çok iyi kamufle olabilirler. Çok uzun süre hiç kıpırdamadan hareketsiz kalabilirler. Vücutları kemiksi plakalarla kaplıdır ve ağızları vantuz gibidir. Diğer vatoz balıklarına göre daha büyük bir kafası olsa da daha kısa bir vücudu vardır. Kafalarında sadece bu türe özgü dokunaçlar bulunur.

Neden Beta ile Yaşayabilir: Oksijeni azalmış sularda bile yaşarlar ve benzer özellikleri nedeniyle Beta balıkları ile iyi anlaşırlar. Agresif değillerdir.

UYARI: Balıkların genel karakteristik özellikleri, aradıkları sıcaklık şartları, boyutları ve agresiflik düzeyi hangi balıklarla uyumlu yaşayabileceğini açıklasa da balıkların spesifik karakteristik özellikleri de vardır. Sizin beta balığınız bu aşağıda saydığımız balıkların hepsine uyum göstermeyebilir. Beta akvaryumuna yeni balıkları tanıtırken alışma sürecinde balıkları sık sık kontrol etmenizi öneririz.

Beta Balığının Akvaryumda Mutlu Olması İçin Gerekenler

Erkek beta balıklarını aynı akvaryuma koymamalısınız.

Kayalı ve bitkili akvaryum ortamlarını çok severler. Doğal yaşam alanlarına ne kadar yakın olursa o kadar mutlu olurlar.

Akvaryumu direkt güneş ışığından uzak tutmanız gerekir, Beta balıkları çok sıcak suları sevmezler. Akvaryum suyunu değiştirirken de suyun oda sıcaklığında olması önemlidir. Ve bu işlem haftada bir kez yapılmalıdır.

Özetle Beta balığı kendi türüne karşı saldırgan da olsa başka türlerle uyum içinde yaşayabilir. Beta hangi balıklarla yaşar sorusuna yazımızda yanıt vermeye çalıştık. Eğer Beta balığınız varsa yanına koyabileceğiniz 7 balık türüne değindik.