Aqua Macro Co2 Difüzör İnceleme ve Tanıtım – Resimli Anlatım

Bitkili akvaryum kurulumlarında artık bir çok bitkili akvaryum sahibi hobicinin kullamış olduğu tüplü Co2 sistemler için gerekli difüzör üzerine sizlerle Aqua Macro 360 Derece Directiona Micromizer ürününü inceleyeceğiz. Bilindiği üzere co2 verilen bitkili akvaryumlarda suda …

Bitkili akvaryum kurulumlarında artık bir çok bitkili akvaryum sahibi hobicinin kullamış olduğu tüplü Co2 sistemler için gerekli difüzör üzerine sizlerle Aqua Macro 360 Derece Directiona Micromizer ürününü inceleyeceğiz. Bilindiği üzere co2 verilen bitkili akvaryumlarda suda co2 çözünürlüğü ne kadar iyi sağlanırsa bitki gelişimi de o derece iyi olmaktadır. Özellikle tüplü sistem co2 düzenlerinde co2 parçacıkları su içerisinde ne kadar küçük hale getirilirse faydası bir o kadar artmakta ve çözünmesi kolaylaşmaktadır. Tabii ki bu süreçte su içerisinde karbondioksit parçacıklarının hemen su yüzeyine çıkması da engellenmeli ve su ile temas süresi uzatılmalı.

Aqua Macro Co2 Difüzör ambalajı oldukça güzel ve ürünün kaliteli olduğu yönünde mesaj veriyor. Boyut olarak çok büyük bir yapıya sahip olmayan difüzör, seramik ve silindirik yapıda. Klasik seramik tablalı difüzörlerden farklı olarak 360 derece hareketle konumlandırılabilen difüzör hangi şekilde konumlandırırsanız konumlandırın sorunsuz işini yapmaya devam ediyor.

Aqua Macro Co2 Difüzör 3

Ambalajının içerisinde 1 adet vantuz ile birlikte difüzör ve difüzör üzerinde hortumu sabitlemek-sıkıştırmak için bir vidalanan aparak bulunmakta. Difüzör genişliği 10mm yani 1 cm.

 

Aqua Macro Co2 Difüzör 2

Ambalajının arkasında veya içinde kurulum ile ilgili Türkçe bir anlatım yok, İngilizce ve Çince olarak olarak anlatılmış ve resimli olarak detay geçilmiş. Resimli anlatıma bakıldığında zaten çok zor bir kurulum safhası olmayan işlem için co2 giriş yeri gösterilmiş.

 

Aqua Macro Co2 Difüzör 3

 

Aqua Macro Difüzör Bağlantı:

Difözürö resimde görüldüğü üzere co2 giriş bağlantı yerine co2 tüpten gelen hortumun bağlanması ile ilk adımı atmış oluyoruz. Difüzörün diğer standart difüzörlerden farklı bir basınç gereksinimi bulunmakta. Normalde standart difüzörler 2-5 bar basınç ile Aqua Macro Co2 Difüzör ortalama 8-11 bar arası bir basınca gereksinim duymaktadır.  Difüzörün ilk bağlanısı sırasında regülatörden sonra bağlı olan ince ayar vanasını bozmamak için tedbirli ve dikkatli olmak gerekiyor. Difüözörü bağlayıp akvaryum içerisinde filtre su çıkışına yakın bir konuma yerleştirdikten sonra ilk işimiz unutmadan ince ayar vanasını boşa almak gerekiyor yani vanayı sonuna kadar açıyoruz. Daha sonra regülatör üzerindeki vananın kapalı olduğunu kontrol etmeliyiz eğer açıksa kapatmalıyız. Bunun sonrasında co2 tüpünün vanasını yavaş yavaş belirli aralıklarda vanasını açmalıyız sonuna kadar açtıktan sonra 1-2 tur geriye kapatıyoruz tam açık konumda bırakmıyoruz. Bu işlem sonrasında regülatör üzerindeki altta olan sitah vanayı yavaş yavaş açıyoruz ve regülatör üzerindeki dış basıncı gösteren göstergede akvaryuma giden karbondioksit gazının bar göstergesinin arttığını göreceğiz. Bir anda hızlı şekilde bu basıncı yükseltmiyoruz. yavaş yavaş 3-4- 5 gibi kademeli olarak çıkış basıncını 9-10 bara kadar getirip bir süre beklemede kalıyoruz. Bu işlemleri yaparken kabarcık sayacında da sürekli ve ani çıkış olup olmadığını kontrol etmeliyiz eğer oluyor ise işlemi dikkatlice yavaş yavaş yapmalıyız. 9-10 Bar olarak ayarladığımız dış basıncımızda bekleme esnasında ortalama 10 dakika sonra difüzör üzerinde gaz çıkışının olduğunu görebiliriz. Bu esnada kabarcık sayacında gözlem yaptığımızda eğer stabil bir kabarcık atışı yoksa yani aniden 5-6 kabarcık gidiyor ve bekliyor ise artık ince ayar vanasında ayar yapabileceğimiz anlamına geliyor. İnce ayar vanasından artık yavaş yavaş gazı kısma işlemini uygulamaya başlayabiliriz. İlk alışma sürecinde dış basıncı 12 bara kadar çıkartma durumu bile olabilir lakin 12 barın üstüne çıkmamaya özen göstermek gerekiyor ince ayar vanası bunun üstünde sıkıntı çıkartabilir ayarı bozulabilir.

Aqua Macro Co2 Difüzör 4

Kurulum neredeyse bitmiş durumda, artık co2 gaz çıkışı başladığından ve ayarımızı yaptığımızdan her ne kadar emin olsak da difüzörün alışma sürecini atlatmasıyla ilk etapta ayarladığımız 10-12 bar arası çıkış basıncını ilerleyen günlerde yavaş yavaş 9-10 bar seviyelerine çekebiliyoruz. Bu işlemin gerçekleşmesi 2-3 gün sürmekte ki bu süreçte çok sıklıkla olmamak kaydı ile düzeni kontrol edip yeniden ayar yapmak gerekiyor. Kabarcık sayacı ile istediğimiz sn/kabarcık ayarını ilk gün yaptıktan sonra dikkat edilecek husus yaklaşık 2 saat sonra tekrar kontrol etmek olacaktır, kurulumun yapıldığı andan itibaren ilk 3 saat iyi kontrol edilmedilir.

 

Aqua Macro Co2 Difüzör 5

Difüzörün kabarcıkları küçültme performansı oldukça tatmin edici, neredeyse toz duman gibi bir çıkış sağlıyor. En çok dikkat edilecek bir husus ise sistemdeki ek yerlerinin sağlamlığıdır çünkü difüzör yüksek basınca ihtiyaç duyduğundan normal difüzörlerin sıkıntı yapmayacağı ek aksamlardan kaçak yaptırabilir.

Aqua Macro Co2 Difüzör 6

 

Co2 Difüzör temizliği ve bakımı;

Ortalama 3 ay gibi bir süre sonra difüzör üzerinde yavaş yavaş tıkanmalar oluşmaktadır, bu tıkanmalar sonucu performansın çok daha fazla düşmemesi için difüzöre temizlik yapmak gerekiyor. Bu temizliği kokusuz yoğun domestos ile yapabilirsiniz. Öncelikle bir su bardağının 1/10 u kadar domestos çamaşır suyu üzerine su ilave edip difüzörü bu karışım içerisinde 2 saat kadar bekletmemiz yeterli gelir. 2 saat sonra yosunlanmış tıkanmış difüzör ilk günkü gibi tertemiz hale gelecektir. Akvaryum balıkları ve diğer canlılara zarar vermemesi açısından akvaryum içine konumlandırmadan co2 difüzörü temiz su ile çeşme altında bolca yıkandıktan sonra yine temiz su içerisinde bardakta banyo yaptırılmalı ve  ortalama 30 dakika arayla suyu 2-3 defa değiştirilmelidir. Artık temizlenmiş co2 difüzörü akvaryumda yerini yeniden alabilir.

Aqua Macro Co2 Difüzör 7

 

Hakan GÖZEL

Bu makale iznim alınmaksızın alıntı yapılamaz, çoğaltılamaz ve dağıtılamaz.

Konu ile ilgili önerilerinizi ve sorularınızı forumumuzda buradan yapabilirsiniz.