Öncelikle akvaryum almadan, kurmadan önce nasıl bir akvaryum kurmak istiyorum buna karar vermemiz gerekiyor. Bitkili bir canlı doğuran veya tetra grubu bir akvaryum mu? Yoksa ciklet akvaryumu mu? Japon balığımı? Özetle balık üzerine bitkisiz bir akvaryum mu? Kuracağız karar vermeli ve sonrasında buna göre hareket etmeliyiz.
Ne tür bir akvaryum karacağımıza karar verdikten sonra evimizin hangi odasına akvaryumumuzu koyacağız, koyacağımız masa ebadı ve özellikle yer değişimin fazla yapmayacağımız mümkün mertebe direkt ve doğrudan güneş ışığı görmeyecek (kısmı görebilir) bir noktada olmasında dikkat etmeliyiz. Bunları halletmiş isek sağlamlık yönünden güvendiğimiz masamızı konumlandırırken akvaryumda kullanılacak elektrikli cihazlarımız için bir prize yakın olması işimizi kolaylaştıracaktır.
Daha sonra masa ebadımıza uygun akvaryumu alacağız lakin burada bir ince nokta daha var; ışık ve akvaryumun yüksekliği. Mümkün mertebe akvaryum ile masa yüksekliği bitkili akvaryumda sık müdehaleler olacağından önemli rol oynuyor. Akvaryum yüksekliği ile çok oynayamayacağımız için masa yüksekliğini rahat müdehale edeceğimiz şekilde ayarlamamızda fayda var. Eğer masamızın ebadına direkt odaklanırsak alacağımız akvaryumda piyasada erişmesi zor bir uzunlukta floresana denk gelir ise işimizi zorlaştırmış olacağız. En yakın bir elektrikçiye bile girdiğimizde rahatça bulabileceğimiz bir floresana tankımızın da uzunluğu uygun olmalı.
Aslında bu sıkıntıyı artık ilerleyen dönemlerde aşmış oluyoruz ki şimdi bile şerit silikonlu, su ve nemden etkilenmeyen LED ‘ler ile aydınlatma sağlayan akvaristlerimiz var. Ne derece başarılı olunur bilenmez lakin yine de maliyet açısından şimdilik çok uygun durumda olmadıklarını biliyorum, diğer yandan %50-60 oranında enerji tasarrufu sağladıkları kesin. Bitkili akvaryumlar için faydalılığı endişeli olsa da sadece balık bakacak akvaristlerimiz için bir çözüm oluyor çünkü çok şiddetli ışık gereksinimleri olmuyor sadece loş bir ışık ışıkta canlıların gezmesi ayrıca farklı renklerde ışıklar sunması akvaryumunuzu hoş gösterebiliyor.
Işık meselemizi de hallettiğimize göre sıra diğer ekipmanlarımızdan en önemlisi diyebileceğim FİLTRE. Filtrasyonumuz ne kadar iyi olur ise gerek beslediğimiz bitki gerek ise canlılarımız o derece rahat edecektir. Bitkili akvaryumda bunun rolü bitkilerinde filtrasyon yapmasından yani ortamdaki biyolojik döngüye katkısının olmasından dolayı biraz daha önemini yitirse de yine de iyi bir akıntı yosun oluşumunda ve ortama eklenen sıvı besinlerin tanka eşit şekilde dağıtımında iyi rol sahibi olacaktır. Akvaryumumuzda beslemeyi düşündüğümüz canlı sayısına göre ve akvaryum ebadımıza göre filtrasyon yapacak bir filtre seçmemiz iyi olacaktır. Öncelikle tanktaki suyumuzun miktarını saatte ortalama 3 defa devir daim yapacak bir filtre seçmemiz gerekiyor, tabi ki filtrelerde İç Filtre ve Dış Filtre olarak ikiye ayrıldığı için bunlar arasında da bir seçim yapmalıyız. Eğer tankımız çok büyük değil ise mesela 50 litreyi geçmiyorsa iç filtreler rahatlıkla işimizi görecektir. Yukarıda da bahsettiğim gibi akvaryumumuzu ne tür bir akvaryum yapacağımız burada da önem taşıyor.
Eğer bitkili bir akvaryum yapacak isek ki mutlaka öneriyorum bunun sebebini başka bir makalemde de ayrıntılı olarak anlatmaya çalışacağım. En azından 70 cm uzunluk, 35 cm en ve 40 cm yükseklikte bir akvaryum kurmak istediğimizde 80 litre net bir hacimde akvaryumumuz olacak ve dış filtre gerek suyunuzun kalitesi gerek biyolojik döngüye faydası açısından iyi bir seçim olacaktır. Dış filtremizin içine kullanacağımız katmanlar da kuracağımız tanka göre farklılık göstermektedir. Bitkili akvaryum kuracak isek zeolit, aktif karbon gibi malzemeler kullanmamızda fayda vardır. Bunun sebebi özellikle bu metaryallerin nitratı, kloru ve kokuyu tutma özelliği bulunduğu için bitkilerimiz için faydalı (fazlası zararlıdır) olan nitratı tutması iyi olmaz. Bu yüzden sadece balık ve diğer akvaryum canlıları olan akvaryumlarda kullanılmasının faydası vardır genellikle bu tanklara kullanılırlar.
Diğer önemli bir malzememiz olan ısıtıcıda sıra; ısıtıcımız için herkesin bildiğinden daha farklı bir tavsiyede bulunacağım sizlere. Genellikle bütün tavsiyelerde tankın hacmine bire bir watt değeri olan ısıtıcılar kullanmamız önerilir. Örneğin 100cm uzunluğu, 40cm genişliği ve 50cm yüksekliği olan 200 litre brüt hacmi olan bir tank için 200w değerinde bir ısıtıcının kullanılmasıdır. Oysa geçtiğimiz dönemlerde birebir denemesini yaptığım bir ısıtıcı düzenini sizlerle farklı bir makalemde sizlerle paylaşacağım. Isıtıcı kullanımında genle tavsiyelerden farklı olarak şu anda benim önerim bahsettiğim 200 litre olan tank için 2 adet 100w lık ısıtıcıları tankın arka 2 köşesine yerleştirmeniz olacaktır. Normalde 1 tane 200w değerinde bir ısıtıcı kullandığınızda akvaryumunuzda su sirkülasyonunuz az kalıyor ise tankınız farklı bölgelerinde su ısınız eşit olmayacaktır ve balıklarınızın suyun ısısının iyi olduğu bölgede ve su yüzeyinde toplandığını göreceksiniz. Bu yüzden 2adet kullandığınız ısıtıcı tankın 2 noktasından suyunuzu ısıtmaya çalıştığı için daha sağlıklı ve verimli bir ısıtma sağlamış olacaksınız ve suyunuzun ısısını daha rahat korumuş olacaksınız.
Tankımızı kuracağımızda her durumda lazım olmasa da bir hava motorunu da bulundurmamız bizim faydamız olacaktır. Bitkili tanklarda çok nadir lazım olsa da normal canlı beslediğimiz akvaryumlarımızda bulundurmamız ve geceleri suya hava motoru ile oksijen (O2) verebiliriz. Bitkili tanklarda bile bitkiler geceleri ışıklar kapandıktan sonra suya Co2 (karbondioksit) verdikleri için diğer canlılarımızı riske etmemek için sadece ama sedece karanlık süre zarfında tankımıza hava motoru ile O2 yani oksijen verebiliriz.
Akvaryumumuzu neredeyse kurma aşamasına gelmiş bulunuyoruz, sırada sağlam bir masa aylamaya kalıyor ve tabi ki akvaryumun altına en azından 2cm lik straforlardan koymamız gerekiyor. Akvaryumumuzun alt camı ile masa arasında kalacak bir kum tanesi bile Allah korusun taban camını kırmaya sebebiyet vereceği için ve ufak tefek esnemelerde strafor masa ile akvaryum arasında esneme rolünü sütleneceğinden illaki koymamız gereklidir.
Akvaryumda kafanıza takılan birçok konuya cevap bulabilmeniz dileğiyle, Akvaryumda buluşalım…
Bu makale iznim olmaksızın alıntı yapılamaz, çoğaltılamaz ve dağıtılamaz.