Akvaryumda beslenen balıkların sağlıklı olmaları için pek çok şartın sağlanmış olması gerekir. Doğru balık yemleriyle beslemek de bu şartların başında gelir. Bu yazımızda balık yemleri ve balık yemi çeşitleri hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Hangi yem hangi balık için uygun sorusuna cevap vereceğiz.
Düzenli olarak değişimini yaptığınız, temiz ve bütün değerleri ayarlanmış su içerisinde yüzen balıkların iyi yemlerle beslenmeleri gerekir.
Balıkların sağlıklı, güçlü ve mutlu olmalarının en büyük etmenlerinden biri yedikleri yemlerdir. Balık yemleri akvaryumda beslediğiniz balık türlerine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Yem sektörü oldukça gelişmiş bir sektördür. Son yıllarda türlere özel yemler bile çıkmıştır. Bu nedenle beslediğiniz balığa uygun yemi bulmanız gerekir. Bunun için de yemler hakkında temel bilgilere sahip olmalısınız.
Balık Yemleri Hakkında Bilgiler
Balık yemi çeşitlerinden bahsetmeden önce balıklardan ve beslenme düzenlerinden bahsetmek gerekir. Balıklar beslenme şekillerine göre otçul, etçil ve hepçil olmak üzere üç farklı gruba ayrılırlar.
Balıkların sağlıklı olması, düzenli bir şekilde gelişmesi, renklerini koruması için kaliteli ve kendisi için faydalı olan yemleri yemesi gerekir.
Balık Yemi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Otçul beslenen balıklar için protein değeri %30-50 aralığında olan yemleri tercih edebilirsiniz. Etçil beslenen balıklar için de %70-95 aralığında protein değerine sahip olan yemleri seçebilirsiniz.
Ayrıca balıklar yemler dışında ek besinlerle de beslenebilmektedir. Hayvansal gıdalar, sebzeler, yosunlarla besleyebilirsiniz. Ancak iyi markalı, kaliteli yemlerde takviyeye gerek olmayabilir. Bu nedenle yeminizin arkasında yazan bilgileri okumanızı tavsiye ederiz.
Bütün bunların yanında bazı balıklar dipte yüzmeyi severken bazı balıklar suyun üst kısımlarında yüzmeyi severler. Balığınızın türüne göre suyun üzerinde yüzen ya da dibe batan yemleri tercih edebilirsiniz.
Balık Yemi Çeşitleri
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yem tercihlerinizi farklı durumlara ve balığınızın türüne göre yapmanız gerekir. Pek çok farklı çeşitte balık yemi bulunmaktadır. Gelin balık yemleri neler, birlikte inceleyelim.
Pul Yemler
Yapıları bakımından pul şeklinde olan, tıpkı balıkların üzerindeki pullara benzeyen ince yapılı yemlerdir. Hem bitkisel hem hayvansal protein içeren çeşitleri de bulunmaktadır. Suyun yüzeyinde kalırlar. Dibe çökmezler. Pul balık yemleri çoğunlukla küçük ağızlı ve sindirimi yavaş olan balıklar için tercih edilmektedir.
Örneğin lepistesler için pul yemler biçilmiş kaftandır. Bu küçük balıklar suyun üst kısımlarında da dolanmayı sevdikleri için pul yemlere bayılırlar. Ayrıca diğer tropikal balıklara da verebilirsiniz.
Lepistes yemleri yazımızda da bu konuya değinmiştik.
En ideal besleme şekli günde 2 defa şeklindedir. Sabah ve akşam olmak üzere birkaç dakikada yiyebilecekleri miktarlarda yemleme yapmanız gerekir. Yüksek miktarda yapacağınız yemleme akvaryum suyunuzda problem oluşturabilir. Yemleme sebebiyle problem yaşamamak için filtre seçimi de oldukça önemlidir.
Pek çok farklı markanın pul yemi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; Tetra Phyll, Tropical Spirulina Flakes, Sera Flora gibi yemlerdir.
Tablet Yemler
Farklı aromalarıyla diğer yemlerden ayrılan tablet yemler, balıklarınız büyümesinde rol oynayabilir. Balıklarınızın boylarının uzamasına ve renklenmesine yardımcı olurlar. Tablet yemlerle beslenen balıklar daha canlı gözükürler.
Diğer yem çeşitleri gibi tablet yemler de bitkisel, hayvanlar protein içerirler. Pek çok çeşidi dibe çöken özelliktedir. Bazı çeşitleri ise akvaryum camına yapışabilen özelliktedir. Cama yapıştırıp balıklarınızın yemlenmesini izleyebilirsiniz. Oldukça keyifli bir andır.
Pek çok farklı marka da satılsa da en çok öne çıkanları Sera Spirulina Tablet, Jbl Novo Fect, Tetra Pleco Veggie Wafers gibi çeşitleridir.
Dibe çöken yapısı nedeniyle dipte beslenen balıklar için uygun olsa da çok fazla çeşidi vardır. Bu nedenle de bütün balık türlerine uygun versiyonlarını bulmak mümkündür.
Canlı Yemler
Etçil beslenen balıklar için kullanılan canlı yemler, zaman zaman hepçil beslenen balıklar için de tercih edilmektedir. Yalnız canlı yemleri sürekli olarak tercih etmemelisiniz. Örneğin bu yemleri her gün vermek yerine haftada bir kez vermeyi tercih edebilirsiniz. Fazlası balıklarda sindirim problemlerine yol açabilir.
Pek çok çeşidi bulunmaktadır. Canlı balık yemleri arasında tubifeks, artemia salina, su piresi, beyaz kurt gibi çeşitler bulunmaktadır.
Tubifeks: En popüler canlı yemlerden biridir. Doğal yaşamlarında kirli suların çamurlu kısımlarında yaşarlar. Akvaryuma hastalık taşımamaları için öncesinde dinlendirilmiş su içinde dezenfekte edebilirsiniz. Canlı doğuran balıklar ve tetra türlerinde kullanımı tavsiye edilmektedir.
Artemia Salina: En değerli canlı yem türüdür. Larva halinde bütün balık türlerinin yavrularında, erişkin halinde ise canlı doğuran ve tetra türlerinde kullanılabilirler. Bu canlının yumurtaları kapalı kutularda satılır. Tuzlu su içerisinde hazırlanıp balıklara verebilirsiniz. Kırmızı renkli balıkları daha da kırmızı yapar ve renklerinin daha canlı görülmesini sağlar.
Su Piresi: Orta ve ileri seviye akvaryum severlerin kendi ürettiği su piresi de iyi canlı yemler arasındadır. Balıkların renklerinin daha parlak olmasına yardımcı olan su piresi, tüm balık türleri tarafından yenebilir durumdadır.
Ayrıca canlı balık yemleri kurutulmuş olarak da satılmaktadır.
Tane / Granül Yem
Bu yemlerin en genel özelliği yavaş yavaş dibe çökmeleridir. Hatta ilk suya atıldıklarında uzun süre su yüzeyinde kalırlar. Sert bir yapıdadır. Pek çok kişi balıklara vermeden önce, balıklarınızın daha kolay yiyebilmesi adına suda bekletilmesi gerektiğini söylemektedir. Hem bitkisel hem hayvansal protein içerir.
En iyi granül yemler arasında Tetra Discus, Dainichi, Cichlid, New Life Spectrum gibi ürünler bulunmaktadır.
Ayrıca bu yemler dışında bütün balıkların bayıldığı cips yemler, vatoz ve çöpçü gibi dipte yemek arayan balıklar için üretilen dip yemler, diğer yemlere göre daha büyük boyutlu olan, Japon ve Amerikan çiklit balıkları için kullanılan pond yemler de bulunmaktadır.
Ev Yapımı Balık Yemi Çeşitleri
Akvaryum balıklarınızı hazır yemler dışında evde hazırlayabileceğiniz yemlerle de takviye olarak besleyebilirsiniz. Özellikle bazı hastalık dönemlerinde de bu yemler iyi sonuç vermektedir. Örneğin bazı balıklarda kabızlık sorununda haşlanmış ıspanak gibi yemler önerilir.
Özellikle otçul ya da hepçil balıklar için bazı dönemlerde tercih edilebilecek yemler şunlardır:
- Haşlanmış Bezelye
- Haşlanmış Ispanak
- Haşlanmış Havuç
- Kabak Çekirdeği
- Haşlanmış Marul
Balıktan balığa bu yemlere olan ilgi değişkenlik gösterebilir. Sorun yaşamamak adına genellikle hazır ve kaliteli markaların yemlerini tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. Yine de macera ruhlu akvaristler için bu gibi farklı ev yapımı yemler de denenebilir.
Akvaryumunuzda Balıklarınız Verdiğiniz Yemleri Yemiyorsa Ne Yapmak Gerekir?
Akvaryum balıkları sizin çabalarınıza rağmen bazı dönemlerde verdiğiniz yemleri yemeyebilir. Eğer bu şekilde bir gözleminiz varsa balıkta bir hastalık olduğundan şüphelenebilirsiniz. Örneğin beta hastalıkları yazımızda bu gibi durumlara sebep olabilecek hastalıkları da açıkladık.
Akvaryumdaki balıklar verdiğiniz yemleri yemiyorsa daha fazla vermeniz hiçbir şeyi değiştirmez. Sadece akvaryum suyunu daha fazla kirletmiş olursunuz. Yenmeyen yemleri temizleyip yem markanızı değiştirmeyi denemelisiniz.
Sonuç olarak bu yazımızda balığınızın sağlığı için önemi büyük olan balık yemi çeşitleri hakkında bilgiler verdik. Detaylı bir şekilde balık yemleri konusunu inceledik. Sizler de balık beslemeyi düşünüyorsanız yem seçiminde dikkatli davranmalısınız.