Bitkili Akvaryum İçin Mayalı Co2 Yapımı Resimli Anlatım

Merhaba arkadaşlar ; Mayalı sistem ile karbondioksit üretimi projesini siz akvaryumda.com ailesi ile dilimin döndüğünce resimli olarak paylaşacağım ; Gerekli Malzemeler : 1.5 litrelik pet kola su şişesi 1 metre hortum 1 adet hava taşı …

Merhaba arkadaşlar ;
Mayalı sistem ile karbondioksit üretimi projesini siz akvaryumda.com ailesi ile dilimin döndüğünce resimli olarak paylaşacağım ;

Gerekli Malzemeler :

1.5 litrelik pet kola su şişesi
1 metre hortum
1 adet hava taşı (düfüzor olarak kullanılabilecek alternatif ürünler yapımı forumda mevcut)
1.5 paket yaklaşık 50 60 gram yaş maya
2 su bardağı toz şeker
Yarım limon

Kullanılacak alet edevat

1 adet şişe kapağını delmek için çivi şiş vb
plastik yapıştırıcı japon yapştrıcı yada slikon
huni

Mayalı co2 yapımı resimli anlatım (1)

 

Öncelikle şişe kapağına hortumun girebileceği kadar bir delik açıp yaklaşık olarak hortumu kapağın bir kaç santim altına kadar uzatıp iç ve dış taraflardan slikon yada yapştırıcı yardımıyla hava giriş çıkışını kenarlardan kapatıyoruz. İşlemler bitene kadar kuruması için hareket ettirmiyoruz. Diğer ucuna düfüzor olarak kullanacağımız maddeyi (bende hava taşı) bağlıyoruz.

Mayalı co2 yapımı resimli anlatım (2)

Mayalı co2 yapımı resimli anlatım (3)

 

Bir buçuk paket yaş mayayı ufak parçalara ayırarak işlemlere başlıyoruz. Küçük parçalara ayırmamızdaki amaç çözünürlüğü hızlandırmak içindir.

Mayalı co2 yapımı resimli anlatım (4)

 

Daha sonra bahsi geçen mayaları şişemize koyup üzerine bir huni yardımıyla iki su bardağı toz şeker ve ömrünü uzatmak için de yarım limonun suyunun bir kısmını sıkıyoruz.

Mayalı co2 yapımı resimli anlatım (5)

 

Şayet mümkünse fotoğraflarda görülecek sevviyeye kadar akvaryumdan alınan su mümkün değilse normal şebeke suyuyla dolduruyoruz. Delik olmayan başka bir kapağı kapatıp bir dakika kadar sallıyoruz.

Mayalı co2 yapımı resimli anlatım (6)

 

Daha sonra kurulduğuna emin olduğumuz sistemin asıl kapağını kapatıp hava taşını akvaryumda uygun bir yere sabitliyoruz.Düzeneği kurduktan sonra kesinlikle şişeyi sıkıp hava çıkarmaya çalışmayın.Akvaryumdan su çekmeye başlarsınız basıncın etkisiyle.

Mayalı co2 yapımı resimli anlatım (7)

 

Yaklaşık olarak ortamın sıcaklığı mayaların küçüklüğüne de bağlı olarak iki üç saat sonra düzenli olarak hava çıkışı başlayacaktır. Çekvalf vs kullanmıyorum ama işini garantiye almak isteyen arkadaşlarımız kullanabilir.

Co2 çözünmesi için hava taşı yerine aşağıda resmi olan dıy co2 difüzörde kullanabilirsiniz verimi daya iyidir.

Dıy Co2 difüzör yapımı için aşağıdaki linkten destek alabilirsiniz;

 Dıy Co2 Difüzör Yapımı Resimli Anlatım

Ayrıca mayalı co2 çözünmesinde İsta 3 ib 1 Difüzör ile de yapabilirsiniz, video forum üyelerinden Tahsin SALCAN ‘a aittir;


Makalemin bir kısmı yada tamamı iznim olmaksızın kopyalanamaz ve çoğaltılamaz, paylaşılamaz.

Adem AKSU

Konu ile ilgili önerilerinizi ve sorularınızı forumumuzda buradan yapabilirsiniz.